1 Receptet
gäller för 3 dl Reduktion: 1 hackad schalottenlök rivet skal och saft av 1 citron ½ dl vitvinsvinäger 5 vitpepparkorn 3 äggulor 250 g Arla® Klarifierat Smör ½ tsk saltGör så här Lägg alla ingredienser utom rivet citronskal till reduktionen i en kastrull och koka ihop tills ca ½ dl återstår. Sila bort schalottenlök och pepparkorn och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Utan vattenbad: Tillsätt äggulorna och vispa på låg värme tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°. Dra av kastrullen från värmen. Klicka försiktigt i det klarifierade smöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med rivet citronskal och salt. Med vattenbad: Häll reduktionen och äggulorna i en bunke. Sätt bunken över en kastrull med kokande vatten och vispa tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°. Ta bort bunken från vattenbadet. Klicka försiktigt i det klarifierade smöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med rivet citronskal och salt.
Den här kalla såsen, smaksatt med fetaost, citron och basilika, är en riktig favorit här hos oss. Den är väldigt användbar då den passar till det mesta
Smörsåser är kanske inte alltid så bra för midjemåttet men även själen ska ju ha sitt… och smörsåser är ju så gott till fisk som det stod på min meny idag
Till citronsmörsåsen. Tillagning. Smält smöret till såsen i en kastrull. Skumma av det med en sked. Lägg äggulorna, citronsaften och skalet i enmetallskål och vispa i vattenbad tills det skummar (låt inte blandningen bli alltför varm)
Det är tisdag och jag gör kvällsmat. Åkte till köttdisken här i byn och köpte mig en fin bit lax, en gyllene fiskbit som ska få ackompanjeras med en syndigt god sås med massor av smör, vitt vin och citron
Citronsmörsås. Tänk vad man kan göra med ett kilo färska räkor. Vi har lunchat på dem, gjort en räkfond på skalen som sen blev en räksoppa och de räkor som var kvar använde jag till lördagens förrätt
citronsmörsås och sjögräs. Receptet på citronsmörsås kommer senare. I går söndag vaknade min man och jag vid fyratiden att göken gol, min man frågade, är det här man kallar Gökotta
Kycklingballottine med citron, vitlök, rostad potatis och citronsmörsås. Om man inte vill ge sig på att stycka en hel kyckling eller att göra en ballotine så kan man göra det enkelt för sig genom att använda färdiga kycklingfiléer
Kycklingballottine med citron, vitlök, rostad potatis och citronsmörsås. 1. Skala, skiva och koka sparrisen mjuk i saltat vatten (det går att byta ut mot burksparris)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.