Tillagning
Skölj bären. Släng ev. dåliga bär. Det är inte så noga då alla bär ska mosas ihop, kokas och silas. Kvistar kan därför vara kvar.
Lägg i en kastrull och tillsätt vatten.
Koka upp och mosa gärna bären med ex. en potatisstöt så de saftar sig. Mosa någon minut.
Sätt upp silställning med silduk eller sätt fast en silduk, tunn kökshandduk eller gasväv med gummiband runt ett litermått eller bunke. Du kan också sila genom en finmaskig rostfri sil ex. chinoise ner i en bunke eller kastrull.
Låt saften rinna av, låt svalna något och mosa eller krama försiktigt ut så mycket saft du kan. Denna sista saft innehåller mycket pektin så försök få ut så mycket saft som möjligt.
Mät upp saften, notera hur mycket saft du har och häll över i en kastrull.
Tillsätt 9 dl socker per liter saft till kastrullen. Omräknat i deciliter blir det 0,9 dl socker per deciliter saft.
Koka upp saften med sockret under omrörning tills sockret löst sig.
Har du använt mogna vinbär så tillsätt pektin eller melatin. Mogna vinbär har mindre mängd pektin medan omogna vinbär har mer pektin naturligt. Följ paketets anvisningar för att beräkna mängden. Brukar vara ca 1 tsk per liter. Du kan också justera mängden senare efter att du gjort pektinprov. Rör ut pektinet eller melatinet i någon msk socker och rör sedan i lite i taget i vinbärssaften.
Är du osäker om vinbärssaften kommer att stelna till gelé kan du göra pektinprov enligt nedan. I korthet så går det ut på att få en mindre mängd pektin att kallna och då ska det tjockna till gelé i konsistensen.
Häll upp vinbärsgelén på väl rengjorda och helst steriliserade burkar.
Sätt på lock. Låt svalna helt - då stelnar gelén. Ställ dem gärna upp och ner att svalna.
Vinbärsgelén kan också paraffineras innan man sätter på locket. Se anvisningar på paraffinpaketet.
Förvara vinbärsgelén mörkt och svalt. Öppnad burk vinbärsgelé förvaras i kylen.
PEKTINPROV: ta en msk saft och blanda med en msk brännvin, t-sprit eller sprit i ett glas. Efter ca 1 minut ska det bildas geléklumpar. Du kan också ta en msk gele på en tallrik och kyla. Kan du sedan dra ett streck som inte flyter ihop är gelén tillräckligt fast och klar. Koka annars några minuter till och testa igen. Är det ännu för löst så tillsätter pektin enligt paket. Brukar vara ca 1 tsk per liter. Blanda först pektinet i ett glas med lite av saften (gelén).
Anledningen var att smaksatte årets vinbärsgelé med bl a kanel och kryddnejlikor. Trots att det är långt kvar till jul så spred sig en julstämning i köket häromkvällen
Så jag har plockat massor av vinbär de senaste dagarna och av en del av dem blev det vinbärsgelé. När jag började koka vinbären så insåg jag att den doften var så mycket sommar för mig, det hör till at det kokas just vinbärsgelé här i köket i huset på landet vid den här tiden på året
Just nu jobbar jag hårt med att försöka att ta hand om vad vi kan skörda från trädgården. De röda vinbären var det hög tid att plocka av om inte fåglarna skulle hinna ha brakfest på alltsammans
Idag fortsätter jag röda vinbärstemat och slänger in ett recept på röda vinbärsgelé. I vår familj är vi väldigt förtjusta i vinbärsgelé och vi äter det istället för lingonsylt till t
1 kg vinbär = 2 liter vinbär. Rensa bären, men de behöver inte repas. Vattenmängden är bara ca. Har det varit torrt innan bären plockas behövs det mer vatten
så tänkte jag snitsigt, enkelt och förbannat snyggt slänga ihop lite vinbärsgelé. Som jag tidigare nämnt så plockades det vinbär i veckan och för att förbereda sig inför den kommande mathösten med grytor, stekar, brun och gräddsås mm
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.