Torbjörns lammrostbiff med gorgonzolasås -Goda smaker i höstrusket
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
Lammrostbiff (4 pers)
600 gram
Lammrostbiff (2-3 st beroende på storlek)
3-4
Vitlöksklyfor
2-3 Kvistar
färsk rosmarin (torkad funkar också)
Salt och svartpeppar
Smör att bryna i
Gorgonzolasås
100 gram
Gorgonzolaost
2 dl
Vispgrädde
0,5 dl
Rödvin
3 dl
Vispgrädde
1/2
Oxbuljongtärning
Beskrivning
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Hetta upp stekpannan och lägg i en rejäl klick smör tillsammans med de skalade vitlöksklyftorna.
3. Krydda lammrostbiffarna med salt, nymalen svartpeppar och färsk hackad rosmarin.
4. Bryn dem tills de har fått fin färg.
5. Dra av stekpannan och lägg rostbiffarna i en ungsfast form och ställ in dem i ugnen.
6. Passa innertemperaturen på rostbiffarna. (54 grader tycker jag är lagom)
7. Bränn ur stekpannan med rödvinet (deglacera).
8. Häll i grädden och smula i den halva buljongtärningen.
9. Koka upp och dra av stekpannan av plattan.
10. Ta ur rostbiffarna ur ugnen vid 54 graders innertemperatur och låt dem vila 5-10 minuter täckta med alu-folie.
11. Häll i eventuell köttsaft från ugnsformen i såsen.
12. Värm på såsen och smält ner osten. Den bör inte koka.
13. Skiva upp köttet i lagom tunna skivor. (ca 5-6 mm)
Serveras omgående med klyftpotatis eller goda pommes frites och kanske en sallad.
Så istället plockade jag bär, gjorde paj, diskuterade fram idéermed Mr C vad vi ska göra med vår pergola, skurade sittbänken som ska få sig en omgång med färg och så tog jag typ tio kallduschar för att svalka min bastu till kropp
Jag har exprimenteratlitemed det som ska mumsas på tillfirarbubblet, och här är nu resultatet. Om bara några veckor tar min yngsta dotter Erika tandläkarexamen, och då ska det förstås blilite fest igen
De här köttbullarna kreerades till påsken, men eftersom jag gjorde en stor sats när jag ändå var igång gjorde jag också några lite större bullar, som maken och jag festade på i förväg tillsammansmed pasta och god pindjur
Grädd/smörsåsen blir så god med massor av goda smaker av smör, grädde, dill och citronpeppar. Jag hade djupfrysta torskfileer, men självklart blir det ännu godare med färska
Lammrostbiffmedapelsin, oliv och sardellsås. Det här låter som en sås med mycket smakkrockar men den är absolut värd att prova då smakernagiftersig samman till en härlig balans mellan sötma och sälta och passar så bra till lammet
Servera med pasta eller ris. Garnera med dragon. Smula ner osten och tillsätt crème fraiche och vatten. Skär tomaterna ibitar, tillsätt dem samt grovt hackad dragon och låt allt bli genomvarmt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.