150 gr
margarin/ smör + ca 70 gr till bakningen. ( rumsvarmt)
1,7 kg
vetemjöl
en nypa salt
1-2 tsk
kardemumma
pärlsocker
Beskrivning
1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölken till fingervarmt, 37 g
3. Häll i mjölken i bunken och vispa, knäck i ägget, kardemumma, salt, socker och vispa.
4. Smält margarinet / smör och låt det svalna något.
5. Blanda ner vetemjöl och margarin om vartannat, arbeta nu med händerna.
6. Till slut är degen klar när degen är lite kladdig och den lossnar från händerna.
7. Låt degen jäsa under en bakhandduk i ca 40 min.
Ett Tips: Ha inte för mycket mjöl i degen, det brukar jag ha när degen har jäst och jag ska bearbeta den.Då blir bullarna luftigare och goda.
8. Ta upp degen på bakbordet.Dela den i 2 delar, då är det lättare att jobba med den. Är degen lös ha på lite mjöl, kavla ut degen till en stor fyrkant, bred på smör/ margarin, strö på socker och kanel. Ta tag i kanterna och lyft över halva degen så det blir en hel-
Sedan kavlar du igen.
Sedan tar du spritsen och delar degen i långa remsor, rulla från ena håller till den andra så det blir en spiral bulle.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, inte så tätt ihop annars fastnar bullarna i varann under jäsningen och gräddningen.
9. Låt bullarna jäsa ca 5 min , sedan gräddas dem i ca 5-7 min beroende på ugn, ugnsvärme 175-225 . Mitten av ugnen. Pensla med vispat ägg och pärlsocker.
Jag tycker om lagom gyllenbruna bullar .
Lycka till!
Min dotter älskar bullar, vanliga hederliga kanelbullar. kanel. Rulla ihop rektangeln på längden och skär bullarna i små bitar, ca ett par centimeter breda
Det blev bullar fyllda med äppelbitar frästa i smör och smaksatt med socker och kanel. Häll över sockret och koka i ett par minuter, tillsätt sedan kanelen och rör om
Känns bullarna inte klara trots en mörknande yta, kan en bit folie med fördel placeras över dem - då kan de gräddas klart i lugn och ro utan en nattsvart kulör
Vi hade en mellandag igår, dvs ingenting var inplanerat, så jag gjorde en sats kanelbullar. Jag fyllde en bulle med kanel, den andra fylldes med hallon och naturligtvis så fyllde jag den sista med superpulvret matcha
Därför mjukstartar jag julgottandet med ett par lagom juliga bullar med äpple och kanel. De blev faktiskt över förväntan goda, fluffiga och knapriga på samma gång, och de små bitarna äpple passar fint ihop till kanelen
Dessa bullar är kalljästa, det gör att de blir lite wienerbrödsaktiga. De går utmärkt att frysa in efter jäsningen och grädda dem i ugnen enligt receptet när man vill ha färska bullar
Bullar till fikat är en riktig klassiker. De kan varieras på många olika sätt både när det gäller smak och utseende, allt från släta bullar till snurror, knutar mm
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.