Hönökakor utan tillsatt socker (glutenfria)
asa.frodin
asa.frodin

Hönökakor utan tillsatt socker (glutenfria)

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 4 1 röster

Ingredienser

  • 7 g torrjäst (1/2 paket)
  • 400 g vatten
  • 90 g oliv- eller rapsolja
  • 70 g glutenfria havregryn
  • 30 g sötpotatispulver (alltså malda sötpotatisar - ej bara ren stärkelse)
  • 130 teff- eller durramjöl
  • 110 g rismjöl
  • 10 g fiberhusk
  • 1 krm xantangummi
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver

Beskrivning

    Häll vatten i en liten bunke och värm i mikron tills vätskan är 37-40 grader. Häll i torrjästen, rör om och låt stå i ca 10 minuter. Blanda under tiden alla torra ingredienser i en annan, större, bunke.

    Ta fram en elvisp med vanliga vispar. Häll i olja i vätskan där jästen löst sig. Blanda och häll allt i bunken med de torra ingredienserna. Vispa snabbt ihop till en smet. Den sväller inom någon minut och tjocknar samtidigt. Sätt lock över bunken och jäs i 40 minuter.

    Olja köksbänken/bakbordet och stjälp ut degen där. Dela i 6 delar, rulla varje bit till en boll och platta ut den till en kaka på ca 1/2 cm tjocklek. Lägg på plåt klädd med bakplåtspapper. Nagga kakorna med gaffel och jäs i 30 minuter.

    Sätt ugnen på 250 grader och grädda kakorna i 10-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.