Gyros är verkligen supergott. Funkar även att göra i stekpannan om man inte har en Muurrikka. Lycka till!
Gyros
Bröd, 4 st
25 g
jäst
1 1/2 dl
ljummet vatten
2 msk
olivolja
1/2 tsk
salt
4-5 dl
vetemjöl
600 g
fläskkött (tex fläskytterfilé)
Olja till stekning
Gyroskrydda
2 msk
chilipulver
1 msk
spiskummin
1 msk
mald koriander
1 msk
paprikapulver
1/2 msk
vitlökspulver
1 msk
torkad persilja
2 tsk
torkad oregano
2 tsk
torkad timjan
1 tsk
malen kanel
1 tsk
salt
Sås
5 dl
turkisk yoghurt
1-1,5 dl
sweet chilisås
En kruka hackad färsk koriander
Salt
peppar
Grönsaker
Gurka
Tomat
Lök
Ananas
Sallad
Beskrivning
Gör så här: Smula jästen i en bunke, rör ut den med ljummet vatten, knåda in övriga ingredienser. Låt jäsa i ca 30 minuter. Dela degen i fyra delar och platta eller kavla ut varje del till en ca 20 cm bred cirkel. Grädda (i stekpanna eller på en muurikka) i lite olivolja några minuter på varje sida.
Tips: Vill du kan du göra klart degen hemma och plocka med dig i en plastpåse tills det är dags att grädda den på muurikkan, använd då kallt vatten för att dra ut lite på jäsprocessen.
Gör så här:
Stimla köttet och arbeta in gyroskryddan i köttet (ta inte allt). Stek det sedan i lite olja. Smaka av med mer gyroskrydda och salt. Funkar även att göra gyros på kycklingfilé.
Gör så här: Blanda allt och förvara kryddan mörkt och i en lufttät burk tills det är dags att använda den.
Sås:
5 dl turkisk yoghurt
1-1,5 dl sweet chilisås
En kruka hackad färsk koriander
Salt
peppar
Servering
Gör så här: Lägg ett bröd på en bit folie Fördela kött, tomat, sallad, gurka, fefferoni, lök och sås på brödet. Vik in kanterna och linda folie eller papper runt så att rullen håller ihop.
Inte så svårt egentligen då det finns så mycket gott att trolla fram, som det här – kycklinggyros. Dela filéerna på mitten till två tunnare skivor och banka ut dom lätt
Det var rätt så många som nappade på tipset att köpa en rotogrill visade det sig. Nu var det dags igen och den här gången besökte vi Grekland och på min grill fick det snurra gyro på vildsvin
Mascarponekyckling smakar otroligt krämigt, lent och mustigt på samma gång. I nästa blogginlägg får ni receptet på kakan som Fabian tyckte jag skulle sälja och bli miljonär på istället för att bjussa bort det här på bloggen
Förberedelserna för gyrosen började tidigt på fredag morgon och då jag gjorde enligt följande. Jag har läst en hel del om att man kan göra gyros med hjälp av sin grill och rotisseriet
Här kan du experimetera frisk med egna kryddor, eller om du vill sätta lite röksmak på dina gyros. Gyros eller kebab är något som dom flesta uppskattar
Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en liten kastrull. Sätt ugnen på 175°. Spänn fast bakplåtspapper i två runda formar med löstagbar kant, 24 cm i diameter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.