Gyros på Muurikkan
catrineyngbro
catrineyngbro

Gyros på Muurikkan

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Gyros är verkligen supergott. Funkar även att göra i stekpannan om man inte har en Muurrikka. Lycka till!
  • Gyros
  •  
  • Bröd, 4 st
  • 25 g jäst
  • 1 1/2 dl ljummet vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 4-5 dl vetemjöl
  • 600 g fläskkött (tex fläskytterfilé)
  • Olja till stekning
  •  
  • Gyroskrydda
  • 2 msk chilipulver
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk mald koriander
  • 1 msk paprikapulver
  • 1/2 msk vitlökspulver
  • 1 msk torkad persilja
  • 2 tsk torkad oregano
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk salt
  •  
  • Sås
  • 5 dl turkisk yoghurt
  • 1-1,5 dl sweet chilisås
  • En kruka hackad färsk koriander
  • Salt
  • peppar
  •  
  • Grönsaker
  • Gurka
  • Tomat
  • Lök
  • Ananas
  • Sallad

Beskrivning

    Gör så här: Smula jästen i en bunke, rör ut den med ljummet vatten, knåda in övriga ingredienser. Låt jäsa i ca 30 minuter. Dela degen i fyra delar och platta eller kavla ut varje del till en ca 20 cm bred cirkel. Grädda (i stekpanna eller på en muurikka) i lite olivolja några minuter på varje sida.

    Tips: Vill du kan du göra klart degen hemma och plocka med dig i en plastpåse tills det är dags att grädda den på muurikkan, använd då kallt vatten för att dra ut lite på jäsprocessen.

    Gör så här:
    Stimla köttet och arbeta in gyroskryddan i köttet (ta inte allt). Stek det sedan i lite olja. Smaka av med mer gyroskrydda och salt. Funkar även att göra gyros på kycklingfilé.

    Gör så här: Blanda allt och förvara kryddan mörkt och i en lufttät burk tills det är dags att använda den.

    Sås:
    5 dl turkisk yoghurt
    1-1,5 dl sweet chilisås
    En kruka hackad färsk koriander
    Salt
    peppar
    Servering
    Gör så här: Lägg ett bröd på en bit folie Fördela kött, tomat, sallad, gurka, fefferoni, lök och sås på brödet. Vik in kanterna och linda folie eller papper runt så att rullen håller ihop.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.