Pizza är associerat med skräpmat, men en bättre balanserad variant med mindre (och glutenfritt) mjöl plus extra grönsaker gör den till en hälsodröm - ät och njut.
BOTTEN
2 dl
havregryn
2 msk
fiberhusk
1 tsk
bakpulver
2 dl
broccoli
3
ägg
Salt
TOMATSÅS
1 gul
lök
1
vitlöksklyfta
1 msk
olivolja
1 burk
krossade tomater (400-500 g)
3 msk
tomatpuré
Oregano eller basilika (en näve färsk eller 1 msk torkad)
Salt och peppar
TIPS! Toppa pizzan med ruccola och strössla gärna på lite havssalt för extra mums-faktor!
Beskrivning
1. Mixa havregrynen till ett mjöl. Blanda mjölet med fiberhusk, bakpulver och salt. Mixa broccolin och rör ner i mjölblandningen. Tillsätt äggen och blanda till en deg. Låt vila några minuter.
2. Hacka lök och vitlök och fräs oljan i en kastrull. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, örterna och kryddorna. Låt koka ihop och reducera till en lite fylligare sås.
3. Kavla ut pizzabottnen mellan två bakplåtspapper. Förgrädda i 200 grader i 10-15 minuter.
4. Skär zucchini, lök, champinjoner och mozzarella i skivor. Bred ut tomatsåsen över bottnen och fyll på med grönsaker och ost.
5. Grädda i ytterligare cirka 20 minuter eller tills pizzan fått fin färg. Servera med rucola eller en klassisk vitkålssallad med olivolja, vinäger, salt och peppar.
Fruktsallad. Ta de frukter du får tag i, se gärna till att få med olika färger och toppa eventuellt med nötter och kakaonibs (bitar av kakaoböna) eller hackad mörk choklad för att få ännu mer näring och härlig crunch i tuggorna
Klar. 1. Riv av stjälkarna från grönkålen och riv den i mindre bitar. 2. Massera in oljan, saltet och eventuellt citronsaften och lägg ut grönkålen på en plåt
Mixa ärter, olivolja, tahini och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. En riktigt god och enkel hummus gjord på ärtor passar perfekt som krämig tillbehör till dina middagar
Mixa frukten till glass. Servera direkt (eller frys in) och strö över nötter och färska bär. TIPS. Spetsa till det med till exempel mixade rabarber för fräschör, en klick jordnötssmör för en spännande sälta eller mjölk för en milkshake
Att använda majsmjöl gör brödet glutenfritt och kan därför ätas av alla. Glutenfritt knäckebröd med frön och majsmjöl 1 plåt. Bröd, Frön, Glutenfritt, Hårt Bröd, Knäckebröd, Majsmjöl 2 dl majsmjöl
Jag måste säga att jag har dålig erfarenhet från glutenfria bakupplevelser. Men nu äntligen, här kommer recept på en supergod äppelkaka som även kan bjudas på när man har glutenintoleranta gäster
Här är recept på Glutenfria frallor. 2,5 dl glutenfria havregryn eller hirsflingor. Glutenfritt bröd jäser upp ca 30-50 %, inte till dubbel storlek som vetebröd. 2,5 dl glutenfria havregryn eller hirsflingor
Sätt ugnen på 200 g. Vispa äggen riktigt fluffiga, ca 5 minuter. Blanda de torra ingredienserna. Vispa ner färskosten, osten och de torra ingredienserna
2 ½ dl Glutenfritt Finaxmjöl (röda paketet). 2 ½ dl Glutenfritt Finaxmjöl (röda paketet). Jag stekte bröd så här sent på kvällen när jag var så sugen på bröd men ville inte behöva plocka fram köksmaskinen och kånka på med att jäsa brödet m
4 dl naturligt glutenfri mjölmix. Sonen har beställt tårta till Nationaldagen så nu har jag bakat en chokladtårta som jag hoppas är lika god som den ser ut
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.