3-4 potatisar,
kan uteslutas eller serveras kokta brevid.
0.5 kruka
timjan eller torkad (ca1tsk)
0.5-1 kruka
basilika, grovhackad
1 msk
tomatpuré
1 fiskbuljongtärning,
hackad
3 dl
vitt vin
2 dl
vatten
2 rågade
tsk Sambal Oelek
2 rågade
tsk Ajvar
Gurkmeja
3 dl
grädde 40%
2.5-3 msk
maizena
400 g
lax eller annan fisk tex torsk eller pallafus i 2x2cm bitar
400 g
skalade räkor
Salt och peppar efter smak.
Alternativ 2
Fisk- och skaldjurssoppa
Ingredienser
• 400g valfri god fiskfilé i soppvänliga bitar
• 100g kräftstjärtar färska eller på burk
* Eventuellt skalade räkor på toppen
• 1 st morot
• 1 st palsternacka
• 1 st liten fänkål
• 1 st gul lök
• 2 st vitlöksklyftor
• 2 msk olja
• 2 dl vitt vin• 3 dl vatten
• 2 dl grädde
• 1 dl mjölk
• 1 msk pressad citron
• 1 st fiskbuljongtärning
• 2 msk hummerbuljong, flytande
• 1 krm cayennepeppar
• 1 krm malen vitpeppar
Beskrivning
5- 6h på LOW + 30min
Hacka purjo, morot, fänkål och ev. potatis i ca 1x1cm stora bitar.
Pressa eller riv vitlöken.
Grovhacka basilikan, tillsätt timjan, tomatpuré, gurkmeja och buljong.
Häll i vin och vatten.
Rör maizena klumpfritt i lite grädde och blanda sedan i resten av grädden.
Blanda allt utom fisk och räkor
i Crock-Poten.
Grytbasen är inte så känslig för tiden
och maizenan hjälper grädden att inte skära sig trots lång koktid.
Hos oss passade 6h då det var tiden som var kvar till middagen.
ca 30min innan middagen så tillsätter ev. mer salt och lite peppar efter smak.
Tillsätt lax och räkor så de hamnar under såsen och kör 20-30 min till.
Försök att undvika att röra i grytan då fisken lätt går sönder.
Servera med gott bröd och aioli.
Lycka till!
Alternativ 2
Portioner: 4
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 3-4 timmar på låg
Gör så här
Tärna lök, morot, palsternacka och fänkål i små bitar alternativt större bitar om den behöver gå 4-6 timmar
Fräs grönsakerna i sauté slow cooker på medelvärme några minuter. De skall inte få färg. Pressa ner vitlöken och rör om.
Häll allt i Crock Potgrytan.
Tillsätt vin, vatten, buljong och kryddor.
Sätt på locket och placera grytan i basenheten
Sätt den på låg.
När grönsakerna känns mjuka tillsätts grädde och mjölk.
Nu sätter du den på Hög och låter det bli varmt igen. Detta tar ca.20 minuter.
Lägg i fisken och låt stå i 15 minuter.
Pressa i citronsaften och lägg i kräftstjärtarna.
Medans den blir varm kan du. skala och skiva morötterna. Kan tänka mig att det skulle vara gott med zucchinin, purjolök, blomkål eller kanske brysselkål
Smaka av med salt och peppar. Ansa och strimla purjolöken ochfänkålen. Koka upp grädde och vatten. Servera grytan med potatis eller ris och gärna en sallad
Så idag ska ni få receptet på den smarriga fiskgrytan som fanns med i kassen. Jag har ibland svårt för fisk och älskar att testa nya rätter med just fisk, då det är just fisk jag har svårt att få till i köket, eller att jag inte vet VAD jag ska göra med fisken
GUL FISKGRYTAMED LAX, TORSK OCH RÄKOR. En jättegod och smakrik fiskgryta fick bli helgens middag. Grytan blir matig och mättande med lax, torsk och räkor och passar perfekt att bjuda vännerna på
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.