Fiskgryta med fänkål och gurkmeja
aphroditez
aphroditez

Fiskgryta med fänkål och gurkmeja

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Alternativ 1
  • 0.5 purjolök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 1 fänkål
  • 3-4 potatisar, kan uteslutas eller serveras kokta brevid.
  • 0.5 kruka timjan eller torkad (ca1tsk)
  • 0.5-1 kruka basilika, grovhackad
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 fiskbuljongtärning, hackad
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 2 rågade tsk Sambal Oelek
  • 2 rågade tsk Ajvar
  • Gurkmeja
  • 3 dl grädde 40%
  • 2.5-3 msk maizena
  • 400 g lax eller annan fisk tex torsk eller pallafus i 2x2cm bitar
  • 400 g skalade räkor
  • Salt och peppar efter smak.
  • Alternativ 2
  • Fisk- och skaldjurssoppa
  • Ingredienser
  • • 400g valfri god fiskfilé i soppvänliga bitar
  • • 100g kräftstjärtar färska eller på burk
  • * Eventuellt skalade räkor på toppen
  • • 1 st morot
  • • 1 st palsternacka
  • • 1 st liten fänkål
  • • 1 st gul lök
  • • 2 st vitlöksklyftor
  • • 2 msk olja
  • • 2 dl vitt vin• 3 dl vatten
  • • 2 dl grädde
  • • 1 dl mjölk
  • • 1 msk pressad citron
  • • 1 st fiskbuljongtärning
  • • 2 msk hummerbuljong, flytande
  • • 1 krm cayennepeppar
  • • 1 krm malen vitpeppar

Beskrivning

    5- 6h på LOW + 30min

    Hacka purjo, morot, fänkål och ev. potatis i ca 1x1cm stora bitar.
    Pressa eller riv vitlöken.
    Grovhacka basilikan, tillsätt timjan, tomatpuré, gurkmeja och buljong.
    Häll i vin och vatten.
    Rör maizena klumpfritt i lite grädde och blanda sedan i resten av grädden.
    Blanda allt utom fisk och räkor
    i Crock-Poten.


    Grytbasen är inte så känslig för tiden
    och maizenan hjälper grädden att inte skära sig trots lång koktid.
    Hos oss passade 6h då det var tiden som var kvar till middagen.

    ca 30min innan middagen så tillsätter ev. mer salt och lite peppar efter smak.

    Tillsätt lax och räkor så de hamnar under såsen och kör 20-30 min till.

    Försök att undvika att röra i grytan då fisken lätt går sönder.

    Servera med gott bröd och aioli.
    Lycka till!

    Alternativ 2


    Portioner: 4
    Förberedelsetid: 20 min
    Tillagningstid: 3-4 timmar på låg

    Gör så här

    Tärna lök, morot, palsternacka och fänkål i små bitar alternativt större bitar om den behöver gå 4-6 timmar

    Fräs grönsakerna i sauté slow cooker på medelvärme några minuter. De skall inte få färg. Pressa ner vitlöken och rör om.
    Häll allt i Crock Potgrytan.
    Tillsätt vin, vatten, buljong och kryddor.
    Sätt på locket och placera grytan i basenheten

    Sätt den på låg.

    När grönsakerna känns mjuka tillsätts grädde och mjölk.

    Nu sätter du den på Hög och låter det bli varmt igen. Detta tar ca.20 minuter.

    Lägg i fisken och låt stå i 15 minuter.
    Pressa i citronsaften och lägg i kräftstjärtarna.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.