Biff och bea

4 portioner
anders.larsson-4056
anders.larsson-4056

Biff och bea 4 portioner

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Biff och bea och så hemgjord pommes frites – det är svårslaget. Välj entrecôte med ben om det finns, annars utan.
  • 4 portioner
  • Ingredienser
  • 1 kg potatis, skalad
  • Olja till fritering
  • 4 skivor entrecôte
  • Olivolja
  • Salt och peppar
  • Grönsallad till servering
  • Béarnaise
  • 3/4 dl vitvinsvinäger
  • 3/4 dl torrt vitt vin
  • 2 schalottenlökar, tunt skivade
  • 10 svartpepparkorn
  • 3 äggulor
  • 2 dl klarat smör, varmt men inte hett
  • Salt och peppar
  • 1 msk finhackad dragon

Beskrivning

    Så gör du
    1. Skär potatisen i stavar och låt dem ligga i kallt vatten 1 timme.
    2. Hetta upp olja i en fritös eller djup kastrull till 150 grader. Låt potatisen rinna av och torka den torr med en handduk. Fritera potatisen i omgångar tills den mjuknar men inte får färg, 7–8 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.
    3. Béarnaise: Sjud vinäger, vin, schalottenlök och pepparkorn tills vätskan har kokat ihop till hälften. Sila över vätskan i en värmetålig bunke placerad över en kastrull med sjudande vatten. Vispa i äggulorna och fortsätt att vispa tills det börjar tjockna. Ta av från värmen och vispa i smöret, först droppvis och sedan i en tunn stråle. Smaksätt med salt och peppar, rör i dragon och håll såsen varm till servering.
    4. Pensla köttet med lite olivolja och salta det. Grilla köttet i grillpanna, vänd då och då, tills det är lagom stekt för din smak. Ställ åt sidan och låt köttet vila i 10 minuter före servering.
    5. Under tiden: Hetta upp friteringsoljan igen till 180 grader. Fritera pommes fritesen i omgångar tills den är gyllenbrun, 1–2 minuter. Låt rinna av på hushållspapper, smaksätt med flingsalt och servera med kött, béarnaise och grönsallad.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.