Biff och bea och så hemgjord pommes frites – det är svårslaget. Välj entrecôte med ben om det finns, annars utan.
4
portioner
Ingredienser
1 kg
potatis, skalad
Olja till fritering
4 skivor
entrecôte
Olivolja
Salt och peppar
Grönsallad till servering
Béarnaise
3/4 dl
vitvinsvinäger
3/4 dl
torrt vitt vin
2 schalottenlökar,
tunt skivade
10
svartpepparkorn
3
äggulor
2 dl
klarat smör, varmt men inte hett
Salt och peppar
1 msk
finhackad dragon
Beskrivning
Så gör du
1. Skär potatisen i stavar och låt dem ligga i kallt vatten 1 timme.
2. Hetta upp olja i en fritös eller djup kastrull till 150 grader. Låt potatisen rinna av och torka den torr med en handduk. Fritera potatisen i omgångar tills den mjuknar men inte får färg, 7–8 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.
3. Béarnaise: Sjud vinäger, vin, schalottenlök och pepparkorn tills vätskan har kokat ihop till hälften. Sila över vätskan i en värmetålig bunke placerad över en kastrull med sjudande vatten. Vispa i äggulorna och fortsätt att vispa tills det börjar tjockna. Ta av från värmen och vispa i smöret, först droppvis och sedan i en tunn stråle. Smaksätt med salt och peppar, rör i dragon och håll såsen varm till servering.
4. Pensla köttet med lite olivolja och salta det. Grilla köttet i grillpanna, vänd då och då, tills det är lagom stekt för din smak. Ställ åt sidan och låt köttet vila i 10 minuter före servering.
5. Under tiden: Hetta upp friteringsoljan igen till 180 grader. Fritera pommes fritesen i omgångar tills den är gyllenbrun, 1–2 minuter. Låt rinna av på hushållspapper, smaksätt med flingsalt och servera med kött, béarnaise och grönsallad.
Det spelar ingen roll att det har bloggats om biffoch bea till förbannelse, för åratal sedan, och att Isobel Hadley-Kamptz redan har skrivit vad som kanske måste betecknas som en fantastisk hyllning och samtidigt en genial tillagningsbeskrivning till ovan nämnda rätt
Tillsätt gärna andra grönsaker om du vill, och kanske vill du byta ut biffen mot kyckling. Ni vet en god gryta, kanske lite kycklingspett med jordnötssås och friterad kyckling med sötsursås
Rör i färskost, grädde, vatten och soja. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris och sallad. Blanda en sås av matyoghurt, hackad gurka och sweet chilisås och servera till
Här är recept till mycket goda och mättande vegetariska biffar. Stek biffarna på medelvärme. salt och kryddor efter smak (jag tog örtkryddsblandning med bl a rosmarin, basilika, persilja, senapsfrö och lök)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.