1 dl
finhackad färsk persilja eller färsk timjan eller färsk oregano
3 vitlöksklyftor,
finhackade
½ citron,
zesten
100 g
smör
steksnöre
Broccolipuré
300 g
jordärtskockor
900 g
broccoli
100 g
smör
1 tsk
salt
½ tsk
peppar, svart eller vit
Beskrivning
Ta fram steken i god tid så hinner den bli rumstempererad. Sätt ugnen på 160 grader. Lägg den urbenade lammsteken med skinnet neråt på en skärbräda. Salta och peppra insidan.
Bred ut osten med en slickepott. Lägg de färska örtkryddorna, vitlöken och citronzesten ovanpå. Rulla ihop steken och bind den med steksnöre. Salta och peppra ordentligt runt om hela steken.
Lägg steken i en form och hyvla smör över. Stick en köttermometer i den tjockaste delen av steken. Ställ in formen i nedre delen av ugnen. Stekningen tar cirka 1–1½ timme beroende på vikt.
Ta ut steken när temperaturen nått 60 grader om du gillar rosa kött eller 70 för mer genomstekt. Låt steken vila 10 minuter under aluminiumfolie innan du skär i tunna skivor med en vass kniv. Vispa upp och värm stekskyn i en liten kastrull och servera till.
Under tiden som steken är i ugnen kan du göra broccolipurén. Skala jordärtskockorna och tärna eller skiva ganska smått. Koka i lättsaltat vatten 5–10 minuter.
Dela och hacka under tiden broccolin, inklusive stjälken, grovt. När jordärtskockorna är nästan klara tillsätts broccolin. Koka någon minut bara.
Häll av vattnet och lägg i smöret. Mixa med stavmixer till önskad konsistens. Smaka av med nymalen svartpeppar och eventuellt mer salt.
Tips
Vill du dra ner på kolhydraterna är det bara att dra ner på mängden jordärtskockor i purén eller skippa dem helt.
Fler härliga påskrecept hittar du här.
Till lammet åt vi ugnsrostade grönsaker samt en fräsch sås gjord med ingefära och rosmarin. Lammstek. De senaste åren har vi ätit lamm vid påsk och i år testade jag att tillaga lammsteken i min Crock Pot
Gnid in hela lammstekenmed smörblandningen och även där benet har suttit så det blir inuti. Putsa lammsteken fri från hinnor och även fett om det är mycket fett på den
Ös lammsteken några gånger med skyn under stekningen. Köpte ett halvt lamm på en gård utanför Norrtälje för ett tag sen, så passade på att testa detta receptet när vi ändå hade lammstek i frysen
Har man ingen sås tycker jag man ska strunta i potatisen och bara äta lammet med bönorna. Det blev långlagad lammstek igen och den här veckan gjorde jag den i form istället för gryta
Så förra söndagen provade jag att laga lammstek, på bog. Jag är inte uppvuxen med så många söndagsstekar, men om de förekom så var det på hjort eller rådjur eller så lagade mamma vildand eller fasan istället
Här kommer en fransk lammstek där citron, örter och vitlök piggar upp köttet – så gott att det inte alls behöver vara påsk eller oktober för att kasta sig iväg till köttdisken och rycka till sig en bit urbenat kött
Stick hål in i steken med en liten skalkniv. Lammstek. Lägg skivorna i en skål med kallt vatten. Häll av vattnet och torka potatisskivorna med hushållspapper
Riv/raspa skalet utan att få med det vita. Gnid in köttet med blandningen. Eller ta bort nätet och krydda in- och utvändigt och bind sedan upp med steksnöre
Grillen bara stod där och tittade på mig med sorgsna ögon. Till påsk köpte även jag mig en lammstek. Inte en endaste gång under påsken hade hans matte lyft på locket och matat honom med en liten köttbit
Tillsammans med honungen och vitlöken blir såsen precis lagom stark och söt. Smeta in lammet i en kräm av honung/vitlök/sojaLaga i 90 grader tills knappt 60 grader (otroligt mört)Använd skyn som bas för såsen men tillsätt grädde och lite portvin och koka/reducera en bra stund
4-6 1 kg lammstek utan ben 1 msk hackad ingefära 2 msk Five spices kryddblandning 1 1/2 tsk salt 3 rivna vitlöksklyftor 3 msk smör 1 msk rapsolja 1/2 msk malen koriander 1 tsk chiliflakes 4 stjärnanis 3 strimlade salladslökar 3 msk kinesisk soja 1 msk vinäger Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Kryddor på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong
Lammstekmed chèvregratinerad potatis- och fänkålsgratäng och ugnsbakade schalottenlökarLammet, fyllt med rosmarin och rucola, går väldigt bra ihop med den krämiga gratängen som förutom potatis innehåller fänkål och chèvre
ca 1,5 kg lammstekmed eller utan ben 2 msk olivolja salt 1,5 msk rosmarin 3-4 klyftor vitlök. 12 dl steksky från lammsteken 1 msk kalvfond eller annan fond som passar till kött 3 msk balsamvinäger ca 2 tsk idealmjöl. 1ca 1,5 kg lammstekmed eller utan ben 2 msk olivolja salt 1,5 msk rosmarin. 12 dl steksky från lammsteken 1 msk kalvfond eller annan fond som passar till kött 3 msk balsamvinäger ca 2 tsk idealmjöl
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.