Tjälnöl Högrev
mats-141
mats-141

Tjälnöl Högrev

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 10 –12 portioner, 10 timmar 1 bit fryst högrev (ca 1 ½ kg)
  •  
  • Kryddlag
  • 2 liter vatten
  • ½ msk korianderfrön
  • ½ msk bruna senapsfrön
  • 3 smulade lagerblad
  • 1 –3 rökta chilifrukter (kan uteslutas)
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 1 dl finkornigt salt utan jod
  • 1 msk strösocker
  •  
  • Grönsaker
  • 12 tomater 10–12 valfria chilifrukter, gärna en lite köttigare sort, som t ex jalapeño

Beskrivning

    Ingredienser. Tjälknöl på högrev med torkade tomater och chilifrukter

    10–12 portioner, 10 timmar
    1 bit fryst högrev (ca 1 ½ kg)
    Kryddlag:
    2 liter vatten
    ½ msk korianderfrön
    ½ msk bruna senapsfrön
    3 smulade lagerblad
    1–3 rökta chilifrukter (kan uteslutas)
    1 tsk svartpepparkorn
    1 dl finkornigt salt utan jod
    1 msk strösocker
    Grönsaker:
    12 tomater
    10–12 valfria chilifrukter, gärna en lite köttigare sort, som t ex jalapeño

    1. Börja med kryddlagen. Koka upp samtliga ingredienser och låt sjuda fem minuter. Låt svalna och ställ i kylen.
    2. Låt köttet tina tre timmar i rumstemperatur (det kommer fortfarande att vara hårt). Salta tomaterna och chilin lätt.
    3. Lägg köttet i en långpanna tillsammans med tomater och chilifrukt. Sätt in pannan i ugnen och sätt den på 75 grader (70 varmluft). Låt alltsammans ugnsbakas i sex timmar. Sista timmen kan man sticka in en termometer och låta köttet gå klart till 65–70 grader, beroende på om man vill ha det rosa eller genomstekt.
    4. När köttet är färdiglagat, lägg ner det – ännu varmt – i den helt kalla lagen. Ställ in i kylen och låt stå över dagen (cirka 10 timmar).
    5. Servera köttet tunnskuret och kallt med chili och tomater, samt kokt potatis och gärna någon kall sås eller riven pepparrot.
    Tips. Leta i butiken efter stora köttbitar på kampanj. Allt viltkött kan användas, liksom lammstek. Till och med gris, men se då till att den når 70 graders innertemperatur.
    Läs också Jens Linders krönika: 

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.