10 –12
portioner, 10 timmar 1 bit fryst högrev (ca 1 ½ kg)
Kryddlag
2 liter
vatten
½ msk
korianderfrön
½ msk
bruna senapsfrön
3 smulade
lagerblad
1 –3
rökta chilifrukter (kan uteslutas)
1 tsk
svartpepparkorn
1 dl
finkornigt salt utan jod
1 msk
strösocker
Grönsaker
12 tomater
10–12 valfria chilifrukter, gärna en lite köttigare sort, som t ex jalapeño
Beskrivning
Ingredienser. Tjälknöl på högrev med torkade tomater och chilifrukter
10–12 portioner, 10 timmar
1 bit fryst högrev (ca 1 ½ kg)
Kryddlag:
2 liter vatten
½ msk korianderfrön
½ msk bruna senapsfrön
3 smulade lagerblad
1–3 rökta chilifrukter (kan uteslutas)
1 tsk svartpepparkorn
1 dl finkornigt salt utan jod
1 msk strösocker
Grönsaker:
12 tomater
10–12 valfria chilifrukter, gärna en lite köttigare sort, som t ex jalapeño
1. Börja med kryddlagen. Koka upp samtliga ingredienser och låt sjuda fem minuter. Låt svalna och ställ i kylen.
2. Låt köttet tina tre timmar i rumstemperatur (det kommer fortfarande att vara hårt). Salta tomaterna och chilin lätt.
3. Lägg köttet i en långpanna tillsammans med tomater och chilifrukt. Sätt in pannan i ugnen och sätt den på 75 grader (70 varmluft). Låt alltsammans ugnsbakas i sex timmar. Sista timmen kan man sticka in en termometer och låta köttet gå klart till 65–70 grader, beroende på om man vill ha det rosa eller genomstekt.
4. När köttet är färdiglagat, lägg ner det – ännu varmt – i den helt kalla lagen. Ställ in i kylen och låt stå över dagen (cirka 10 timmar).
5. Servera köttet tunnskuret och kallt med chili och tomater, samt kokt potatis och gärna någon kall sås eller riven pepparrot.
Tips. Leta i butiken efter stora köttbitar på kampanj. Allt viltkött kan användas, liksom lammstek. Till och med gris, men se då till att den når 70 graders innertemperatur.
Läs också Jens Linders krönika:
På Bondens marknad köpte jag en bit fin, närproducerad högrev från Lövsta kött, och den förvandlades till den mest ljuvliga stek, som långsamt fick puttra tillsammans med lök, rotfrukter, och dadlar i rödvin, fond och kryddor
En högrevsgryta som fick koka hela dagen. Veckan som just har börjat ser jag både fram emot och inte. Det roliga är att jag ska börja plugga igen efter 7 års paus
Äter man högreven med timjanskryddat vitlökssmör så får man ett piggt och kryddigt tillbehör. Inte så konstigt att jag valde en fin bit högrev för en bråkdel av det priset
Oftast gjord på älg, men vid det här besöket blev det en söndagsstek på högrev. Hon hade fått tipset av en granne hemma i byn, han använde alltid högreven till stek
Högrev är en härlig råvara, men den behöver tid för att bli riktigt mör. 1 kg högrev - bind gärna upp eller be slaktaren näta köttet. 1 kg högrev - bind gärna upp eller be slaktaren näta köttet
1,6-2 kg högrev utan ben. 1,6-2 kg högrev utan ben salt svartpeppar. Värm ugnen till 125 grader. Krydda köttet, stick in en termometer och lägg det i en ugnsform
Lägg högreven i en stor ugnsform eller gryta som tål ugnsvärme. Dags att göra en nyare och fräschare rätt, tänkte jag, så Ica fick släppa ifrån sig högrev som jag stoppade in i ugnen i 5 timmar. 1 kg högrev. 1 kg högrev
1,5 kg högrev3 gula lökarnågra vitlöksklyftor2 lagerblad1-2 jalapeño - beroende på styrka1 -2 tsk spiskumminmånga drag på pepparkvarnensalt1-3 chilipulver 1-2 msk pimentón de la Vera (rökt paprikapulver)1-2 msk Worchestersås1 flaska mörkt öl100 gr mörk chokladGör så här. guacamole, pico de gallo etc 1,5 kg högrev
1 kg högrev. Till 8 personer 1 kg högrev. Dagens middag blev en mustig bolognese som har fått stå och puttra länge och som sedan serveras med spagetti och riven parmesan
Jag kallar det här för europeisk fusion-food, Toskansk Bistecca alla Fiorentina möter Fransk bistro med hederliga svenska råvaror (förutom det amerikanska högrevet som jag valt då det har bättre fettstruktur för att grillas än svensk biff)
Så gjorde jag med den här högreven som jag serverade med ett smör blandat med honung, mynta och vitlök, tillsammans med ett mos på vita bönor med citron blev det en riktig höjdare
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.