10 min
Tillagningstid 20 min Totala tiden 30 min En perfekt rätt att göra om man ex. har fått en massa potatismos till övers sedan föregående dag. Då kan man lätt piffa till dem med lite smått och gott. Det kan bli lite kladdigt att göra de här små rackarna men ett tips är att man låter potatismoset blir kylskåpskallt och lite stelt. Då är det mycket lättare att arbeta med och man får finare biffar. Inte som mina tilltufsade som gjorts med varm potatismos. Innehållet i biffarna kan man byta ut till vad man känner för som ex lite kokt fisk eller oliver. Biffarna fungerar bra som blw mat och som första plockmat. Biffarna kan även ätas kalla, gör gärna då en kall sås på crème fraîche och lite örter och kanske lite kapris. Författare: Mejas Mat Recept typ: Huvudrätt Maträtt: Svensk husmanskost Portioner: 2 Ingredienser Bebis: ½ kg potatis ½ ägg 25 g skirat smör (ghee) 2 msk havremjölk 50 g ostronskivling 2 msk skirat smör (ghee) 3 blad dragon 1 litet knippe gräslök 15 g skirat smör (ghee) ¼ mozzarella Vuxen: 1 kg potatis 1 ägg 25 g smör 2 msk mjölk 100 g valfri svamp 2 msk smör 6 blad dragon ⅛ kruka gräslök 1 litet knippe ruccola 25 g smör ¼ mozzarella ett par skivor smakrik ost Instruktioner Skala potatisen och ångkoka den. När du kan sticka en tandpetare igenom potatisen utan motstånd, tag av potatisen och mosa den med en gaffel. Lägg i smör, knäck i ägget och häll i mjölken. Blanda samman till ett mos. Låt svalna och ställ in i kylskåp att stå att stelna något i 30 minuter Ansa svampen och skiva den. Bryn svampen i smöret tills det knäpper i svampen. Låt svalna och hacka sönder svampen något. Skölj örterna och hacka dem fint. Smält lite av smöret i stekpannan. Forma en biff av lite potatismos och lägg i mitten lite mozzarella, blandade örter och stekt ostronskivling. Lägg ytterligare lite mer potatismos ovanpå och forma samman till en biff. Stek biffen på båda sidor. Låt svalna och servera bebis. Noteringar Receptet passar bebis från 6 månader och uppåt.Bebis 6-10 månader: Istället för att steka i stekpanna kan man ugnssteka biffarna på 175°C i 10 minuter Eller kan man servera det som ett mos enbart. Svampen kan man hacka i riktigt fina bitar. 3.4.3177
Vi har gjort den här rätten många gånger hemma, men eftersom jag inte hade något vitt vin hemma och var ganska less i matbutiken körde jag det bekväma alternativet med halvfabrikat
Just nu är skogen helt belamrad av Karl-Johansvamp och andra goda soppar, vad är då godare än en pasta med mängder av grädde, parmesanost och vitlök för att göra av med lite av den, ett glas rött vid sidan skadar inte heller
Matiga och goda potatisbiffar som serveras med en fräsig örtyoghurt. Potatisbiffarna. De är goda att avnjutas som de är med en sallad eller varför inte bröd som ”burgare”
Veckans så otroligt goda pirog medsvamp, vitkål och kokta ägg var det så länge sedan vi åt hos oss. Den gången jag tänker på var i samband med att vår son föddes i Umeå
I ett avsnitt gjorde han en enkel svamprättmed krispiga brödsmulor, rosmarin och vårlök. Stek svamparna hela i en blandning av smör och olja tills de har fått fin yta på båda sidor
Rör ner det i moset tillsammans med uppvispat ägg, creme fraiche och mjöl. Rör ner den i moset tillsammans med pressad vitlök, limesaft, curry och dragon
Min svamp får en lite sötma från honung, men du kan annars använda sötningsmedel om du vill. Mycket god blev den till en glutenfri ankleverterrine från Guyader som jag köpte med mig från senaste besöket på Åre Delikatess
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.