Eftersom den första underbara snön har fallit från himlen så kanske det är försent för detta inlägg då svampen i skogen fryst, men jag gör ett försök i alla fall
Lägg svampen i rena glasburkar och häll över lagen. Koka rensad svamp, skuren i stora bitar i lite saltat vatten (är svampen vattnig behövs inget vatten) i 30 min på låg värme. 2 kg karljohansvamp , eller blandsvamp
Skölj svampen och dela den i bitar. Koka svamp och grönsaker, var sort för sig. Svamp och zucchini behöver bara 1–2 minuter medan lök, blomkål och bönor kokas i 3 minuter. Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/Scanpix 500 gram svamp
Chili är gott till väldigt mycket, och i inlagd form blir det än mer användbart. Dock är det så att det är ofta riktigt, riktigt dyrt att köpa färsk chili, priser upp mot 500 kr/kg är inte alls ovanliga för dessa läckerheter
Jalapeño är en perfekt smakkompis till inlagd gurka, det smakar svensk sommar med bett. Förvara inlagd gurka svalt och mörkt så håller den många månader
Skölj gurkan. Skär den i tunna skivor. Lägg skivorna i en skål eller burk. Blanda ättiksprit och vatten, smaksätt lagen med sötningsmedel, peppar och salt
Låt den inlagda sillen stå och dra i 1-2 dygn. 1. Skölj filéerna i kallt vatten och skär dem i bitar. Koka en lag av ättikssprit, vatten, socker, krossad vitpeppar, krossad kryddpeppar, lagerblad och kryddnejlikor
Foto. Johannes Wätterbäck. Det känns som ett måste att odla gurka när man bor i Västerås. Ändå är vi inte så många gurkodlare här, i alla fall inte om man jämför med de gurkodlingar som förekom i staden på 1700-talet
Tina strömmingen i kylskåpet under natten. Vänd strömmingsfileerna i mjöl, ägg och ströbröd. Stek dem på medelvärme, i riktigt smör tills de blir fint gyllenbruna på bägge sidor (majsströbröd gör att filéerna blir något gulare i färgen)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.