Piroger grundrecept
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 15 dl mjölk
  • 150 g jäst
  • 11 tsk socker
  • 11,5 tsk salt
  • 113,5 dl vetemjöl
  • 12 dl vetemjöl till utbakning
  • 12 uppvispade ägg till pensling
  • 1 Köttfärs Taco fyllning: 500 g nötfärs
  • 12 msk olivolja
  • 12 gula lökar
  • 11 röd paprika
  • 12 vitlöksklyftor
  • 11 tsk salt
  • 12 tsk spiskummin
  • 11 tsk chilipulver
  • 12 krm cayennepeppar
  • 13 msk tomatpuré
  • 11,5 dl vatten
  • 11 msk maizena majsstärkelseSmula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Häll sedan i resten av degvätskan. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl (spara 1-2 dl till utbakning). Arbeta pirogdegen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt pirogdegen jäsa övertäckt i 40 min. Förbered fyllningen (exempelvis köttfärsfyllning - se nedan). Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen någon minut på mjölat bakbord. Dela degen i 24 delar. Rulla en bit i taget till en rund bulle och kavla ut den till en ca 12 cm stor rundel. Fördela fyllningen i en hög i mitten, ca 3 msk, och vik ihop till en pirog. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg. Grädda pirogerna mitt i ugnen 12 minuter. KÖTTFÄRSFYLLNING: Bryn färsen i olja. Hacka löken och paprikan och tillsätt dem. Pressa i vitlök samt tillsätt salt, spiskummin, cayenne, chilipulver och tomatpuré. Fräs pirogfyllningen i några minuter under omrörning. Rör ut majsstärkelse i ett glas med kallt vatten tillsätt det till färsröran. Låt koka några minuter tills vätskan kokar in. Låt fyllningen svalna något. Den ska ej vara rinnig - koka den isåfall lite mer så att den kokar in.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.