11 msk
maizena majsstärkelseSmula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Häll sedan i resten av degvätskan. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl (spara 1-2 dl till utbakning). Arbeta pirogdegen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt pirogdegen jäsa övertäckt i 40 min. Förbered fyllningen (exempelvis köttfärsfyllning - se nedan). Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen någon minut på mjölat bakbord. Dela degen i 24 delar. Rulla en bit i taget till en rund bulle och kavla ut den till en ca 12 cm stor rundel. Fördela fyllningen i en hög i mitten, ca 3 msk, och vik ihop till en pirog. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg. Grädda pirogerna mitt i ugnen 12 minuter. KÖTTFÄRSFYLLNING: Bryn färsen i olja. Hacka löken och paprikan och tillsätt dem. Pressa i vitlök samt tillsätt salt, spiskummin, cayenne, chilipulver och tomatpuré. Fräs pirogfyllningen i några minuter under omrörning. Rör ut majsstärkelse i ett glas med kallt vatten tillsätt det till färsröran. Låt koka några minuter tills vätskan kokar in. Låt fyllningen svalna något. Den ska ej vara rinnig - koka den isåfall lite mer så att den kokar in.
Brukar du göra piroger. Om du inte gjort piroger tidigare borde du verkligen prova – det är perfekt att fylla med överbliven köttfärssås, lite påläggsskinka eller blandade grönsaker
Ni som följer mig på instagram – @kryddburken såg igårkväll bilder på pirogerna jag gjorde och självklart ska ni få recept på fyllningen som bara är sååå god
Klä en form 15x25 cm i bakplåtspapper. Blanda mjölk, socker och sirap i en stor kastrull. Koka upp på medelvärme och låt koka ca 20 minuter, under omrörning och var uppmärksam mot slutet då det snabbt kan bränna fast
Men till eftermiddagsfika ena dagen så såg de till att vi fick karelska piroger. Så jag blev faktiskt riktigt glad när de serverade oss finfina exemplar av pirogerna
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.