Laxpudding med smak av Medelhavet
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 300 g gravad lax
  • 14-5 msk matolja
  • 11 förp bladspenat, 125 g
  • 112 potatisar
  • 11 fänkål
  • 13-4 msk pinjenötter
  • 11 msk smör till formen + till ugnsfolie
  • 1 (1 ark ugnsfolie)
  • 1100 g finsmulad fetaost
  • 1150 g gratängost
  • 13 ägg
  • 11 krm salt
  • 13 dl grädde
  • 11/2-1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 chiliflingor
  • 1 hackad basilika
  • 1 basilikablad
  • 1 citronskivor
  • 12 dl yoghurt
  • 13 msk avrunna soltorkade marinerade cocktailtomaterSkär laxen i skivor.
  • 1 Hetta upp 1 msk av oljan i en stor stekpanna. Lägg i spenaten och rör om tills den mjuknar, ca 1 minut. Låt spenaten kallna och krama ur all vätska.
  • 1 Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Ansa och skär fänkålen i tunna skivor, hacka fänkålsdillen. Fräs potatisen i resten av oljan ca 10 minuter. Blanda i fänkålen och fräs ca 3 minuter. Blanda i fänkålsdillen.
  • 1 Rosta nötterna.
  • 1 Smörj en ugnssäker form, ca 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 200 grader.
  • 1 Blanda ingredienserna till ägg- och ostsmeten i en stor bunke. Blanda i spenat, potatis och fänkål. Blanda i nötterna men spara ca 1 msk till garnering. Vänd ner laxen. Häll fyllningen i formen och grädda i nedre delen av ugnen 45-60 minuter eller tills den är klar. (Täck ev gratängen med en bit smord aluminiumfolie efter halva gräddningstiden, om det behövs.)
  • 1 Garnera gratängen med sparade pinjenötter, chiliflingor och basilika. Servera med citronskivor och yoghurt blandad med tomaterna.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.