Kolagrottor med brynt smör och dumle
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 12 msk kallt vatten
  • 190 g strösocker
  • 140 g ljus sirap
  • 1270 g vetemjöl
  • 11 tsk bakpulver
  • 11 msk vaniljsocker
  • 113 st dumlekolor
  • 1 flingsaltSmält smöret i en kastrull tills det börjar bubbla. Börja då att vispa konstant och fortsätt vispa tills smöret blivit gyllenbrunt. När smöret blivit gyllenbrunt, häll direkt över det i en bunke av metall.
  • 1 Tillsätt vattnet. När du gör det kommer smöret att bubbla upp, så var försiktig! Vattnet tillsätts i syfte att tillföra den vätska som reducerats bort när smöret bryntes, samt kyla ner smöret och förhindra ett det bränns. Låt smöret svalna.
  • 1 Rör ner sockret och sirapen i det svala smöret och rör tills du fått en jämn blandning. Se till att röra ordentligt så att du får med allt socker som lägger sig i botten på bunken.
  • 1 Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke.
  • 1 Rör ner mjölblandningen i smör-och sockersmeten och rör tills degen precis gått ihop.
  • 1 Väg upp degen i klumpar som väger 20 g, alternativ rulla degen till 2 korvar och skär upp varje rulle i 13 jämnstora delar. Om degen är för kladdig kan du ställa den i kylskåpet i 10 min innan du väger upp och delar den.
  • 1 Placera småbrödsformar på plåtar klädda med bakplåtspapper, 13 st per plåt är lagom.
  • 1 Rulla degklumparna till bollar och placera de i de uppställda småbrödsformarna.
  • 1 Dela dumlekolorna på hälften och tryck ner en halv dumlekola i varje degboll med kolasidan uppåt.
  • 1 Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C i ca 12-14 min. De är färdiga när de blivit gyllenbruna och dumlekolan smält något.
  • 1 Toppa eventuellt grottorna med lite flingsalt direkt när de kommit ut ur ugnen. Låt svalna på plåt.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.