Köttgryta med rödvin Boeuf Bourguignon
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 600-750 gram grytbitar, grytkött som högrev, nötbog eller ytterlår
  • 1100 gram rökt fläsk
  • 12 msk smör
  • 12 msk olivolja
  • 12 klyftor vitlök
  • 11 liten gul lök
  • 11 stor morot
  • 12 msk vetemjöl
  • 12 msk tomatpuré (valfritt)
  • 13 dl vatten
  • 13 dl rött fylligt vin typ franskt Rhone-vin
  • 12 buljongtärningar av grönsak
  • 12 lagerblad
  • 12 krm timjan
  • 11 tsk socker
  • 12 krm salt
  • 11 krm svartpeppar
  • 11-2 msk kinesisk soja
  • 15 dl champinjoner eller valfri matsvamp
  • 14 schalottenlökar eller 8 steklökarTärna fläsk. Skär kött i grova tärningar ca 2x2 cm storlek. Skala och hacka gul lök samt vitlök. Fräs fläsk, lök och vitlök i olivolja några minuter i en stekgryta. Tillsätt tomatpurén (valfritt) och fräs i en minut till. Tillsätt och rör ut vetemjölet och rör sedan i vinet och låt det koka ner till hälften. Bryn köttet runt om lite i taget i en stekpanna med smör. Lägg över i grytan efter hand. Salta och peppra köttet när du steker det. Skala och tärna moroten samt tillsätt den. Tillsätt vatten så det täcker köttet, buljongtärning, timjan, lagerblad, salt, peppar, buljongtärning och socker. Rör om och koka under lock. Låt koka på låg värme i ca 1-2 timmar med lock eller tills köttet är mört. Högrev, nötbog, ytterlår och segare grytbitar kan behöva koka två timmar upp mot tre timmar. Mörare grytbitar kan koka mört på en timme. Smaka på en bit kött så den är mör och god. Skala och dela schalottenlök eller steklök. Rensa och dela stora svampar. Tillsätt och koka med lök och svamp 20 minuter mot slutet. Grytan kan smakas av med lite soja, salt och vitpeppar efter smak. Servera med potatismos, palsternacksmos, pressad potatis eller annat valfritt tillbehör. ÖVERKURS: Överkurs är att efter köttet kokat klart - och blivit mört - ta upp köttet och allt utom såsen med en hålslev och sedan på högre värme koka ner och koncentrera såsen ca 20 minuter. Då får såsen mer smak. Vid servering så lägger du i köttet igen, kokar upp samt smakar av med salt och peppar.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.