Blomkålskaka
Svt
Svt
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • blomkål, i bitar ca 3-4 cm
  • 1 grönkål, strimlad
  • 1 ägg
  • 1 crème fraiche
  • 1 vetemjöl
  • 1 bakpulver
  • 1 salt
  • 1 svartpeppar
  • 1 gurkmeja
  • 1 valfri ost, riven
  • 1 smör, till stekning och form
  • 1 ströbröd, mandelmjöl eller sesamfrön, till formen
  • 1 små tomater, alt. 1 röd lök, skivad
  • 1 grönsallad och ev. en klick tjock yoghurt1. Förväll blomkål ca 5 minuter i saltat vatten. Häll av vattnet och spola av med kallvatten, låt rinna av ordentligt.2. Fräs grönkål hastigt i smör, låt svalna.3. Förbered en en springform: Kläm fast bakpapper i botten, smöra och bröa sidorna.4. Sätt ugnen på 180 grader (vanlig ugn). Vispa upp äggen litegrann, tillsätt crème fraîche och de torra ingredienserna, vispa ut eventuella klumpar. För att undvika klumpar kan du blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten.5. När smeten är slät rör du ner ost, blomkål och grönkål. Häll smeten i formen, garnera med tomater och eller lök på toppen.6. Grädda mitt i ugnen tills kakan har stelnat och fått gyllene färg. Det tar ca 45 minuter.7. Servera med grönsallad och yoghurt. En brödbit eller ett par nachos och sriracha (het sås) kan vara gott till. TipsSmaksätt smeten med hackad dill, gräslök eller persilja.Kakan är lika god varm som kall och går utmärkt att förbereda dagen innan.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.