3 goda snittar som passar till festen
www.landleyskok.se
www.landleyskok.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 2 rullar smördeg
  • 150 g paket rökt påläggsskinka
  • 3 färska  fikon
  • 200 g getost
  • peppar
  • 1 ägg
  • svarta sesamfrön
  • 1 Picklad rödlök:
  • 11 dl vatten
  • 2 tsk ättika (12%)
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 rödlök
  • 1 Miniråraka:
  • 13 stora, avlånga potatisar (cirka 500g)
  • 1 ägg
  • salt
  • 1 Övrigt:
  • 11 dl creme fraiche
  • 80 g  sik- eller löjrom
  • färsk dill
  • 1 Sockerärtssoppa:
  • 11 liten gul lök
  • 150 g sockerärtor
  • 4 dl vatten
  • 1 dl  creme fraiche
  • salt, peppar
  • 1 Rödbetschips:
  • 11-2 små rödbetor
  • 1-2 dl olja1. Rulla ut smördegen och skär den till långa trianglar mellan kortsidorna (se bild).
  • 12. Hacka fikonen. Skala och hacka getosten. Strimla skinkan. Blanda allt i en skål och smaka av med peppar. Fördela ut röran på den breda delen av varje triangel och rulla ihop från den breda änden mot den smalare.
  • 13.  Pensla ovansidan med uppvispat ägg och strössla över svarta sesamfrön. Grädda gifflarna i 225°C i 10-12 minuter.
  • 11. Koka upp hett vatten och blanda med ättika och socker. Rör om tills sockret löst upp sig. Finhacka löken och ha ner i lagen. Låt dra en timme eller mer.
  • 12. Skala och riv potatisarna på en mandolin eller rivjärn. Vispa upp ett ägg med lite salt och blanda ner potatisen i ägget. Hetta upp smör i en stekpanna och klicka ut plättar av potatisrivet – enklast är genom att snurra potatisen som pasta med en gaffel och lägga ner ”rullarna”. Stek på båda sidor så de får fin färg. Låt svalna.
  • 13. Slå lagen av rödlöken. Klicka på creme fraiche, löjrom och strössla över lök. Dekorera med en dillkvist.
  • 11. Hacka den gula löken och sockerärtorna. Hetta upp smör i en kastrull och ha ner sockerärtor och lök. Stek under några minuter tills det mjuknat.
  • 12. Slå på vattnet och låt det småputtra i 10 minuter – inte längre, annars tappar sockerärtorna sin gröna färg. Klicka i creme fraiche och kör till en slät smet med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
  • 13. Skala och hyvla rödbetorna tunt på en mandolin eller med en osthyvel. Hetta upp olja i en kastrull (170°C) och fritera rötbetschipsen i cirka 1-2 minuter. Lyft ur chipsen med en matpincett och låt dem rinna av på ett hushållspapper. Observera att chipsen hårdnar när de friterats klart och ligger på tork, lyft alltså ur chipsen innan de tappat sin rödrosa färg.
  • 14. Slå upp soppan i små shotsglas och servera med rödbetschipsen och valfri kryddört, exempelvis körvel eller timjan.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.