Såsbok

Såsbok

Ajvarsås

Ajvarsås

0,5 dl ajvar. 2 dl crème fraiche. salt, pepparRör ihop ajvar med creme fraiche i en skål. Smaka av med salt och peppar och ställ såsen svalt
Vispad fetaost

Vispad fetaost

300. 00 g fetaost. 1. 00 dl grekisk yoghurt. Zest från 0,5 citron . 00 pressad vitlöksklyfta
Fusk-bearnaisesås på ett kick

Fusk-bearnaisesås på ett kick

1,5 dl majonnäs 0,75 msk colman'. s senapspulver 1,5 tsk flytande honung 0,75 msk dragon, hackade i vinäger
Whisky och pepparsås

Whisky och pepparsås

  50 g Schalottenlök. 1  2 krm Vitpeppar (malen). 1  3 tsk Svartpeppar (Grovmalen). 1  4 dl Grädde 40%. 1  1 dl Creme Fraiche
Barbecuesås med kakao

Barbecuesås med kakao

1 chipotlechilifrukt (rökt, torkad chilifrukter) 1 klyfta vitlök 0,5 äpple olivolja 1 dl brunt farinsocker 1 dl rödvinsvinäger 1,5 dl krossade tomater 2 msk kakao salt
7 olika kryddsmör till vilt

7 olika kryddsmör till vilt

100 g smör rumsvarmt. 11 msk färsk dragon hackad. 11/2 schalottenlök finhackad. 15 droppar rödvinsvinäger
Currysås

Currysås

Ingredienser 1 port 2 port 3 port 4 port 5 port 6 port 7 port 8 port 9 port 10 port 11 port 12 port Kyckling 4 st Kycklingfiléer 1 msk soja 2 msk Olivolja 1 st Vitlöksklyfta Currysås 2 msk smör 2 msk vetemjöl 2 tsk Curry 1 dl vatten 3 dl Vispgrädde 2 msk Konc kycklingfond salt och peppar Till servering ris broccoli
Majonnäs på 5 min med helt ägg

Majonnäs på 5 min med helt ägg

1 st ägg 2 tsk vitvinsvinäger 2-3 krm salt 1 krm vitpeppar 1 tsk dijonsenap 2 dl (170 g) matolja (eller annan olja med neutral smak) eller  2 dl (170 g) rapsolja (ej kallpressad)
Kikärtssås

Kikärtssås

1 stor vitlöksklyfta en klick smör. 1 tetra/burk kikärtor (á 400g). 0,5–1 dl olivolja. 0,5 dl vatten. 0,5 dl crème fraiche
Grekisk htipiti

Grekisk htipiti

1. Värm ugnen till 225° med grillfunktion på. 2. Lägg paprikorna på ett galler på en plåt och grilla dem ca 5-7 min på varje sida, tills skalet svartnar
Falsk Chilibearnaise

Falsk Chilibearnaise

3 dl creme fraiche (valfri fetthalt). 11 st grönsaksbuljongstärning
Yoghurtsås med tahini

Yoghurtsås med tahini

Blanda yoghurt med citronsaft och tahini. Smaka av med salt och peppar. Toppa med rostade sesamfrön och olivolja
Lingonpepparsås

Lingonpepparsås

Vilken god sås jag gjorde igår. En gräddig pepparsås där man anade lingonsmaken som gjorde att såsen kändes lite fräschare