En frisk, syrlig doft ska kännas när du luktar på surdegen. Surdegen är klar. Mata surdegen med ny näring i form av mjöl och vatten varje vecka enligt dag 4
Nu ska surdegen fått rejält liv och vara redo att användas. Fusk kanske vissa tycker men med lite färsk jäst så funkar det varje gång, även om surdegen för dagen kanske inte är på riktigt humör
Nästa morgon - stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord. Innan du sätter in plåten i mitten av ugnen - spraya ugnen lite invändigt, både uppe och nere med lite vatten med hjälp av en blomspruta, det gör mycket för brödets skorpa
Sockret bryts ner när brödet jäser och och kolhydraterna i surdegs- och helkornsbröd är långsamma. Rågmjöl (ekologiskt)Glasburk (att förvara surdegen i)Degkorgar (för jäsningen)detta är surdegEn surdeg är en blandning av mjöl och vatten som får stå så länge att den börjar jäsa, vildjäst uppstår och börjar föröka sig
Doften ska vara frisk och syrlig, surdegen ska ha samma konsistens som en våffelsmet. Man kan säga att surdegen håller sig i ett vilande läge när du har den i kylskåpet, sen när du tar fram den och sedan bakar vaknar den till liv
Jag har minne från då jag var liten av min mammas tekakor som var otroligt goda. Dessa påminner om dem men jag har försökt öka på mängden fiber genom att både använda havregryn och havremjölk
onde degen gör jag nu surdegen. Nu är surdegen klar och jag delade upp den i 10 delar (ca 1½dl) och lägger i 9 burkar och fryser in. 1½ dl av surdegen (1 sats). 1½ dl av surdegen (1 sats)
Tänkte i alla fall att jag skulle avslöja det här med surdegen hur jag gör. Den glutenfria surdegen har en starkare doft (inbillar jag mig i alla fall)
Smula jästen och lös ut den med surdegen och vattnet. Strö över saltet och arbeta i 5 minuter till täck bunken noga med plast folieoch låt jäsa i 2-4 timmar. 2 msk raps- eller olivolja. 14-15 dl vetemjöl
Till två limpor1 burk rågsurdeg25 g jäst för matbröd5 dl kallt vatten9 dl vetemjöl special4 dl grahamsmjöl2 msk linfrön2,5 tsk salt1 msk rapsoljaSkaka burken och rör ihop surdegen med jäst och vatten
Spara gärna surdegens originalburk odiskad under uppbubblings-delen om något skulle gå snett. Har du också fått/snott/köpt/lånat/hyrt en bit surdeg har vi här satt ihop en liten nybörjar-guide för er som är rookies på det här med surdeg
Tillsätt den bubbliga surdegen, havssalt, dinkelmjölet, socker och vetemjölet, samt havremjölken. Börja med att ta ut surdegen från kylskåpen och ställ den på ett ganska varmt ställe (jag bruka mata den så att den kommer rejält igång) Kan även mata den lite några timmar innan du blandar ihop alla ingredienser, punkt 3. Jag brukar låta ugnen värma sig må maxvärme och sänka till 200-175 grader då jag ställer in dem i ugn
Låt den jäsa i en lätt inoljad plastlåda 4-6 timmar i rumstemperatur. Vill man ha riktigt gott och smakrikt bröd så har jag lärt mig en sak, Låt det ta tid
TwitterFacebookPinterestRedditTumblrSkriv utE-postGoogleLinkedInGillaGilla Laddar. Den nya surdegen från KronJäst har en smart ventil som gör den lika aktiv som en surdeg man startar själv
Och till alla er som undrar hur man gör för att hålla surdegen fräsch och fint. Det var många som hade frågor om surdeg på Olofs Brödbakardag på Berte Museum i fredags, så här kommer några råd till er som köpte med er surdeg hem
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.