Jag använder en stor brödform när jag bakar - finnsinte det kan man dela upp degen i två mindre formar (och korta ner gräddningstiden)Fortfarande osäker
Jämna till ytan på bröden med en slev. Blanda samman alla ingredienser noggrant, gärna iassistent. Fördela degen i två smörade brödformar som helst skall vara teflonbelagda
Det här danska rågbrödetmedsurdeg är ett saftigt bröd med mycket tuggmotstånd. Jag var liteorolig över om brödet skulle bli bra eller inte, eftersom det är ett ganska tungt bröd som endast innehållersurdeg som jäsmedel, men det blev förvånansvärt bra
Rör ut surdeg och jäst i vattnet. Bakade ett mycket gott danskt rågbrödmed öl igår, första gången jag bakar med öl och jag var rädd att brödet skulle smaka öl då jag absolut integillar öl, men brödet tog inte alls smak av ölet, himlamumsigt blev det i alla fall
Smaksatt med mycket fänkål, kummin och en gnutta mald ingefära och med sötma från mörk sirap. Proportionernai receptet är inte exakta men degen ska bli ganska fast och elastisk, börja hellre medlite för lite mjöl och tillsätt mera vartefter
Många avstår från att baka medsurdeg för att det verkar svårt, men det är det inte. Surdeg är superpopulärt just nu, bröd karaktäristiskt för sinhärliga struktur, långa hållbarhet, låga GI och helt utan några konstigatillsatser
Dag 1250 g vatten [2,5 dl] 175 g fint rågmjöl, gärna stenmalet 25 g rågsurdeg. Dag 2 Deg från dag 1 700 g fint rågmjöl, gärna stenmalet 500 g vatten [5 dl] 25 g havssalt 1 msk rapsolja (eller olivolja)
Blanda ihop rågkorn, solroskärnor, linfrö och kummini en stor bunke. Det tar några dagar eftersom du behöver en surdeg men du kan köpa färdigsurdeg på burk men det är väldigt enkelt att göra egen =)
(* Använd med fördel din kallla surdegdirekt från dvalan i kylen (detta tycker jag ger en finare syra till brödet) men om du skulle ha för litei burken, eller om den redan är framtagen och förfriskad, går det såklart bra det med, men minska då på mängden lite)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.