Surdegen bubblar och snart är det dags att starta igång dagens brödbak. Det är ingen äkta surdeg, men när man inte har enegensurdeg är detta en bra, snabb och enkel variant att ta till
dagen kan inte starta bättre, eller hur. Kika gärna in några andra goda brödrecept här nedan, eller är du nyfiken på surdeg, kika då in min surdegsskola
Nu bör du kunna se små bubblor på ytan – surdegen är klar för bakning. Förvara den i burken med locket på i kylen och mata den var fjortonde dag eller låt den stå framme i rumstemperatur och mata den lite varje dag (det ger bäst bakresultat)
Det är också ursprungsmetoden för att framställa jästa degar och i detta inlägg ska jag försöka på ett enkelt sätt beskriva fördelarna med att baka med surdeg och beskriva hur man startaren
Här under finns ett recept på hur ensurdegstartas. Efter några års bakning har jag nu kommit fram till att det är bäst att använda enblandsurdeg istället för att till exempel ha envetesurdeg och enrågsurdeg
Jag måste erkänna, jag var riktigt nervös första dagen, tänk om inget skulle hända och då skulle jag behöva stå där och erkänna att nej, det här funkade inte, men nu är den där, surdeg nummer tre och min alldeles egna som jag startat upp helt själv
Något passande så ligger S surdeg i en burk med etiketten Espoir sedan han startade sin surdeg och nu gav denäven mig hopp om ensurdeg hemma i kylen (om jag varit för otydlig hittills så betyder Espoir hopp på franska)
Den färdiga surdegsgrunden förvarar vi alltså i kylen tills i morgon kväll då vi ska sätta igång att baka med den (vi väntar in eventuella eftersläntrare och surdegar som inte riktigt kommit igång)
Det finns många knep när det gäller att startasurdegar, tillsätt honung, värm bunken, häll ut här, tillsätt mer där, invänta fullmåne, blanda i rivet äpple, filmjölk, yoghurt, ättika, russin
Ett dygn senarestartade jag med bakningen av fördegen. Dock så tillsatte jag endastsurdegen för smaken, behöll lite jäst och ökade inte jästiderna så mycket
Som om det inte vore nog har jag också startatsurdegen till det glutenfria brödet nu. Jag gjorde precis som hon gjorde med en deg och sen gjorde jag ävenen deg med surdeg
Vill du starta din egna surdeg. En frisk surdeg brukar börja bubbla några timmar efter matning. Och såhär fin ser han ut nu på kvällen efter att jag matat honom för några timmar sedan