Starta en Surdeg

Starta en Surdeg

Bröd och bullar med mjöl från Ramlösa Kvarn

Bröd och bullar med mjöl från Ramlösa Kvarn

Surdegen bubblar och snart är det dags att starta igång dagens brödbak. Det är ingen äkta surdeg, men när man inte har enegensurdeg är detta en bra, snabb och enkel variant att ta till
Havrefrallor på överbliven gröt

Havrefrallor på överbliven gröt

dagen kan inte starta bättre, eller hur. Kika gärna in några andra goda brödrecept här nedan, eller är du nyfikensurdeg, kika då in min surdegsskola
Mandelmanns surdegsbröd

Mandelmanns surdegsbröd

Nu bör du kunna se små bubblor på ytan – surdegen är klar för bakning. Förvara den i burken med locket på i kylen och mata den var fjortonde dag eller låt den stå framme i rumstemperatur och mata den lite varje dag (det ger bäst bakresultat)
WORKSHOP - Baka med surdeg

WORKSHOP - Baka med surdeg

I alla fall håller jag på och sköter om alla mina surdegar, läser om mjölsorter, baktekniker och olika brödtyper från hela världen
Workshop:  Baka med surdeg

Workshop: Baka med surdeg

Efter årets tidigare workshops har jag fått förfrågan om fler workshops, bland annat en om surdegsbakning

Konsten att baka med surdeg

Det är också ursprungsmetoden för att framställa jästa degar och i detta inlägg ska jag försöka på ett enkelt sätt beskriva fördelarna med att baka med surdeg och beskriva hur man startaren

Recept på surdeg

Här under finns ett recept på hur ensurdegstartas. Efter några års bakning har jag nu kommit fram till att det är bäst att använda enblandsurdeg istället för att till exempel ha envetesurdeg och enrågsurdeg
Julklappstips - lär dig baka med surdeg!

Julklappstips - lär dig baka med surdeg!

Under dagen varvar vi teori med praktik och bakar både med vete- och rågsurdeg. Dendagen anordnar Bagarbertan (Maggan Hägglund) och jag en bakkurs
Happily munching proudly presents: surdegen

Happily munching proudly presents: surdegen

Jag måste erkänna, jag var riktigt nervös första dagen, tänk om inget skulle hända och då skulle jag behöva stå där och erkänna att nej, det här funkade inte, men nu är den där, surdeg nummer tre och min alldeles egna som jag startat upp helt själv
Espoir - hopp om en surdeg

Espoir - hopp om en surdeg

Något passande så ligger S surdeg i en burk med etiketten Espoir sedan han startade sin surdeg och nu gav denäven mig hopp om ensurdeg hemma i kylen (om jag varit för otydlig hittills så betyder Espoir hopp på franska)
Introduktion till surdeg

Introduktion till surdeg

Att startaensurdegskultur. Länge var jag skeptisk till surdegmen med tiden har jag insett hur pass bra det är
Del 6: Vila nu, lilla surdeg

Del 6: Vila nu, lilla surdeg

Den färdiga surdegsgrunden förvarar vi alltså i kylen tills i morgon kväll då vi ska sätta igång att baka med den (vi väntar in eventuella eftersläntrare och surdegar som inte riktigt kommit igång)
Välkommen hem Surdegen Séb

Välkommen hem Surdegen Séb

Nu har jag startatensurdeg med namnet Séb. Nu var det surdegen Séb jag skulle välkomna till vårt hem
En enklare surdeg

En enklare surdeg

Det finns många knep när det gäller att startasurdegar, tillsätt honung, värm bunken, häll ut här, tillsätt mer där, invänta fullmåne, blanda i rivet äpple, filmjölk, yoghurt, ättika, russin
Småfralla av surdeg

Småfralla av surdeg

Jag har skrivit om hur man startarensurdeg tidigare. Det är ganska mycket krångel och pyssel med surdegsbröd, men jag lovar att det är värt besväret
Att rädda en surdeg

Att rädda en surdeg

Min vetesurdeg har tydligen tröttnat på mig. Frågan är hur jag på bästa sätt kan rädda den. Ja, jag skulle nog säga att min surdeg har skiktat sig
Vi kör en surdeg till

Vi kör en surdeg till

Ibland gör jag också egna starter av surdeg och det är som att ta hand om en ”vän”. Jag är en svagis då det kommer till bröd
Frukostbröd på surdeg

Frukostbröd på surdeg

Saltet, surdegen, sirapen, honungen och kryddorna ska även ner i bunken. Sedan får de smaka på en smörgås med prickig korv, och då är de fast
Rundstycken (frallor) på surdeg

Rundstycken (frallor) på surdeg

Smula sönder jästen och startamaskinen på låg hastighet. Här kommer ett enkelt recept på rundstycken baserat på surdeg
Hälsobröd på surdeg

Hälsobröd på surdeg

StartaAssistent på låg hastighet. En glädje för magen och kroppen. Ett nyttigt hälsobröd med frön som bakas på surdeg
Rågbröd med surdeg

Rågbröd med surdeg

Många avstår från att baka med surdeg för att det verkar svårt, men det är det inte.  Sen gäller det bara att komma igång så är man fast
Mormors rågsiktskakor med surdeg

Mormors rågsiktskakor med surdeg

Ett dygn senarestartade jag med bakningen av fördegen. Dock så tillsatte jag endastsurdegen för smaken, behöll lite jäst och ökade inte jästiderna så mycket
Mycket bakning och start av glutenfri surdeg

Mycket bakning och start av glutenfri surdeg

Som om det inte vore nog har jag också startatsurdegen till det glutenfria brödet nu. Jag gjorde precis som hon gjorde med en deg och sen gjorde jag ävenen deg med surdeg
Seb - surdegen

Seb - surdegen

Vill du starta din egna surdeg. En frisk surdeg brukar börja bubbla några timmar efter matning. Och såhär fin ser han ut nu på kvällen efter att jag matat honom för några timmar sedan