Västerbotten ostpaj
adele-1
adele-1

Västerbotten ostpaj

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Pajskal
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 150 gram smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg till pensling
  • Ostfyllning
  • 350 gram riven Västerbottensost
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 ägg
  • 1 tsk strösocker
  • Salt
  • svartpeppar

Beskrivning

    Gör pajskalet så här:
    Mät upp mjölet och saltet.
    Skär smöret i kuber och finfördela det i mjölet genom att nypa ihop för hand eller med degblandare.
    Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tänk på att inte knåda degen för länge, det gör att degen blir seg och svårhanterlig.
    Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, eller i en springform, ca 23 cm i diameter. Nagga skalet.
    Vispa upp ägget och pensla skalet. Ställ pajskalet i frysen i 10-15 minuter.
    Sätt ugnen på 200 grader.
    Förgrädda pajskalet i ugn tills den fått färg.
    Gör västerbottenpajen så här:
    Dra ner värmen på ugnen till 140 grader.
    Riv osten.
    Koka upp mjölk och grädde, dra kastrullen åt sidan och blanda i västerbottenosten. Rör om tills osten har smält.
    Vispa ned de knäckta äggen i ostblandningen, blanda i sockret och smaka av med salt och peppar.
    Häll ostfyllningen i det förgräddade pajskalet, och grädda sedan ostpajen i ca 35 minuter.
    Servera västerbottenpaj ljummen med en grön- eller tomatsallad.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.