Lax med citronsås och risonipilaff
Helena Toftling
Helena Toftling

Lax med citronsås och risonipilaff

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 800 g laxfilé
  • 5 dl vispgrädde
  • 3 dl creme fraische
  • 1 dl färsk hackad dill
  • 0,5 purjolök
  • 1 st citron
  • 1 st fiskbuljongtärning
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt
  • peppar
  • Risonipilaff
  • 500 g risoni
  • 15 g smör
  • 1 msk olja
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 5 dl kokhett vatten
  • salt

Beskrivning

    1. Sätt ugnen på 200 grader.

    2. Tvätta och strimla purjolöken. Lägg purjolöken i botten av en ugnsform. Skär laxen i portionsbitar, ta bort skinnet. Lägg laxbitarna över purjolöken.

    3. Blanda crème fraiche, grädde, dill, senap, finrivet skal och saft från citronen samt smulad buljongtärning i en skål. Blanda såsen väl och smaka av med salt och peppar.

    4. Häll försiktigt såsen i ugnsformen. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

    5. Hetta upp smör och olja i en gryta. Stek risoni under omrörning tills den får lite färg. Tillsätt smulad buljongtärning och stek lite till. Krydda med salt och peppar.

    6. Häll över kokhett vatten, blanda och täck sedan grytan med ett lock. Sänk värmen och tillaga på medelvärme tills risonin mjuknar, ca 15 minuter.

    7. Fluffa till risonin med en gaffel, låt svalna utan lock och servera till laxen.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.