2 tärningar
kyckling eller grönsaksbuljong, alt 3 msk fond på flaska
1 liten
lök
3 msk
smör
3 dl
risottoris, rundkornigt
riven parmesan
Beskrivning
1. Rensa svampen och dela den.
2. Tärna skinkan smått, skala och hacka vitlöken. Hacka persiljan.
3. Hetta upp olivoljan och smöret i en gryta eller stekpanna. Fräs svampen, skinkan och vitlöken några minuter. Lägg i mer svamp, persiljan, mejramen och chiliflakesen och fräs ytterligare några minuter.
4. Häll i det vita vinet och låt puttra 15 minuter på låg värme under lock.
5. Så till Risotton: Koka upp 1 liter vatten med buljongtärningarna/foden. Håll soppan varm.
6. Skala och hacka löken fint. Fräs löken i 1 msk av smöret i en stor kastrull. Det ska bara mjukna, ej bli brynt.
7. I med riset och fräs lite medan du rör om. I med vinet och låt det mesta koka bort. RÖR!
8. Häll på buljongen någon dl i taget, och fortsätt rör. Riset är klart när det mjuknat men fortfarande har en fast kärna. Det tar ca 15 min och all buljong kanske inte går åt.
Pressa bort vattnet från Karl-Johansvamparmed händerna. Med all den underbara svampen som vi plockade i höstas så börjar vi med att göra en soppa och vilken soppa sen, helt fantastiskt underbart god, till den så gjorde vi lite LCHF krutonger på lågkolhydratsvis, kämpegott
Blanda vinägern med tryffeloljan, späd med olivolja, smaka av. Serranoskinka medkarl-johansvamp & tryffelolja 4 portioner ca 200g skivad serranoskinka ca 200 g skivad karl-johansvamp 2 skivor gott ljust bröd lite parmesanost lite grönt att lägga på tex rucola, gräslök, machésallad 2 tsk vit tryffelolja 1 tsk balsamvinäger Olivolja, salt, peppar Skär ned brödet till krutonger och stek dem gyllenbruna i olivolja
Här kommer min andra rätt som tillagats med blender från Electrolux Masterpice Collection. Det blev en soppa på Ramslök som nog är den godaste soppa som jag någonsin gjort, den skulle passa på vilken finkrog som helst, den toppades med knaperstekt Karl Johansvamp
Tillsätt övriga ingredienser, börja med den mindre mängden salt och smaka dig fram. Ta upp skrovet, låt svalna lite och skär sen loss brösten som du kan skära upp i skivor och servera med någon god sås och grönsaker
Just nu är skogen helt belamrad av Karl-Johansvamp och andra goda soppar, vad är då godare än en pasta med mängder av grädde, parmesanost och vitlök för att göra av med lite av den, ett glas rött vid sidan skadar inte heller
En gratäng med mycket smak av svamp och örter som passar fint med en grillad köttbit och en rödvinssky, gillar man svamp så gillar man den här gratängen
Börja med att koka upp vatten och häll det över den torkade svampen. gram torkad Karl-Johansvamp. Stek den färska och torkade svampen ordentligt med olja, smör och salt
Fisk fänkål och apelsin är en perfekt kombo i smaker, därtill lite kryddor broccoli och bönor samt en supergod emulsion som får gotta till sig på fisken så har vi en perfekt middag som kan serveras med antingen ett potatismos eller en solotto och lite pesto genovese
Lyxigt värre måste jag medge. Var på matfesten på dan och handlade hem färsk karl-johansvamp, färska morötter i både orange och vitt och färsk mandelpotatis
Därefter tillbringade vi drygt två timmar med att göra svamp- och ricottafyllning (skogschampinjoner, torkar karl-johansvamp, ricotta, parmesanost, scharlottenlök, vitlök och svartpeppar) och tryffelskum (scharlottenlök, vitlök, kycklingbuljong, grädde, tryffelolja)
Igår anammade vi "meat free monday" och åt en middag bestående av inget minsdre än gratinerade levain-mackor med svampstuvning gjord på värmländska kantareller och Karl-Johansvamp
Hetta upp en gryta med pancettabitarna och oljan och bryn färsen. torkad karl-johansvamp. Tillsätt sedan levern, lök, svamp och vitlök och låt den fräsa med tills löken är mjuk
Jag har aldrig gjort något med canneloni så jag tänkte att nu är det dags. Jag skulle helst velat ha Karl-Johansvamp i då det är mer italienskt än skogschampinjoner men det är inte säsong nu och skogschampinjoner är godare
Det här är en rätt som man kan äta bara som den är utan tillbehör, man kan även skippa prosciutton så blir den helt vegetarisk, vi valde dock att grilla en köttbit till men det skulle oxå gå bra ihop med fisk
Vispa ihop äggen med parmesanen. Rör ner osten och smaka av med salt och peppar. Stek i smör och olivolja på medelvärme 3 minuter på varje sida. 1msk kalvfondSalt och svart pepparFräs lök och vitlöken i oljan, slå på tomaterna och buljongen, låt sjuda i 15 minuter, mixa med en stavmixer och smaka av med salt och peppar. 20g torkad Karl-Johansvamp. 20g torkad Karl-Johansvamp
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.