Vitvinsrisotto med karl-johansvamp
Helena Toftling
Helena Toftling

Vitvinsrisotto med karl-johansvamp

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Ingredienser
  • 500 g Karl-Johansvamp
  • 4 skivor lufttorkad skinka
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 4 msk hackad persilja
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 1 tsk torkad mejram
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 dl vitt torrt vin
  • Risotto
  • 2 tärningar kyckling eller grönsaksbuljong, alt 3 msk fond på flaska
  • 1 liten lök
  • 3 msk smör
  • 3 dl risottoris, rundkornigt
  • riven parmesan

Beskrivning

    1. Rensa svampen och dela den.

    2. Tärna skinkan smått, skala och hacka vitlöken. Hacka persiljan.

    3. Hetta upp olivoljan och smöret i en gryta eller stekpanna. Fräs svampen, skinkan och vitlöken några minuter. Lägg i mer svamp, persiljan, mejramen och chiliflakesen och fräs ytterligare några minuter.

    4. Häll i det vita vinet och låt puttra 15 minuter på låg värme under lock.

    5. Så till Risotton: Koka upp 1 liter vatten med buljongtärningarna/foden. Håll soppan varm.

    6. Skala och hacka löken fint. Fräs löken i 1 msk av smöret i en stor kastrull. Det ska bara mjukna, ej bli brynt.

    7. I med riset och fräs lite medan du rör om. I med vinet och låt det mesta koka bort. RÖR!

    8. Häll på buljongen någon dl i taget, och fortsätt rör. Riset är klart när det mjuknat men fortfarande har en fast kärna. Det tar ca 15 min och all buljong kanske inte går åt.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.