Potatisgratäng: 10stora potatisar mjölig,1/2 purjolök den vita delen, 2vitlöksklyftor, 2dl grädde, 2dl mjölk, 2dl riven smakrik ost, 2msk smör, salt och peppar. 4 eller 8 vita sparrisar
Stek hela filen i hett panna så den får fin stekyta runt om,låt sen efterstekas långsamt i ugnen till den är 58gr ca 40 min i 100gr värme,
Potatisgratäng: skiva potatis, hacka purjolök, fräs löken i smöret,pressa ner vilöken, lägg i potatis fräs tillsammans några minuter, häll över gräddmjölken salta och peppra, låt puttra i 10 min, lägg i en form, varva med osten , 200grader ca 30 min.
Rosépepparsåsen: fräs lök och rosepepparkorn i lite smör,tillsätt fond,vin och grädde, koka ihop till såsen tjocknar,smaka av med salt och peppar, blanka av med en klick smör, garnera med timjan
Lägg på sparris vid servering
Krossa vitlöksklyftorna med knivbladet (ett knep jag lärde mig av Jamie Oliver i ett av hans första program) så går det lättare att hacka och använda vitlöken
Lägg de i en stor kastrull tillsammans med mjölk, grädde, lök, pressad vitlök och salt. Potatisgratäng är nog det bästa tillbehöret jag vet till en bit kött
Hur mycket mjölk man behöver späda med beror också på hur vattnig den potatissort man använder är. Det drar ur stärkelse och leder till vattnig potatisgratäng istället för krämig
Funkar riktigt bra med helt vanlig potatisgratäng men även med en klassisk Janssons frestelse. Det är så enkelt att slänga ihop olika sorters grönsaker med en äggstanning och lite ost, eller bara lite grädde
Smörj en ugnsfast form med mjölkfritt smör. Han älskar potatis och speciellt potatisgratäng och det var en självklarhet att det skulle bli det till köttet
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.