Bakelser med crunchy botten, chokladmousse och chokladglaze
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
Spara
Av: Roy Fares
Från: Kökets baktips
11 steg
att laga
16
ingredienser
En riktig chokladbomb, perfekt för alla som älskar choklad! Bottnarna görs på rispuffar och mörk choklad, sen toppas de med mörk chokladmousse och en riktigt glansig chokladglaze.
Tips! Bakelserna går utmärkt att förbereda fram till själva glaseringen och dekoreringen.
Ingredienser
portioner8 bakelser
Crunchy botten
50 g
mörk choklad
70 g
rispuffar (eller dinkelpuffar 4 dl)
10 g
matolja
0,5 krm
havssalt
Chokladmousse
300 g
grädde
120 g
mörk choklad 70 %
80 g
äggula [4 st]
45 g
strösocker
25 g
vatten [2 msk]
Chokladglaze
300 g
grädde
60 g
glykos
200 g
mörk choklad
30 g
osaltat smör
Dekor
hallon
färsk citronmeliss
bladguld
Beskrivning
Gör så här
Crunchy botten
Smält mörk choklad försiktigt i mikron eller över ett vattenbad, blanda i matolja och rör runt. Blanda sedan i rispuffar och lite flingsalt.
Bred ut tunna runda bottnar på bakplåtspapper och ställ in i kylen. Tips! Måtta gärna med ringarna du använder till moussen.
Chokladmousse
Klä 8 ringar med plastremsor eller bakplåtspapper på insidan. Täck en skärbräda med plast eller bakplåtspapper, ställ ringarna ovanpå.
Vispa 200 gram grädde löst och ställ åt sidan.
Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp 100 gram grädde, häll den över chokladen och låt stå någon minut, blanda med slickepott till en slät och fin tryffel.
Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp vatten och socker i en kastrull och rör om tills sockret har lösts upp. Häll ner sockerlagen i en tunn stråle i bunken med äggulor och vispa samtidigt med elvisp på högsta hastighet. Vispa tills det blir ett skum. Vänd med en slickepott ner chokladtryffeln i skummet och blanda väl.
Vänd ner den vispade grädden i chokladblandningen, blanda noga och fördela moussen i formarna. Stoppa in i frysen minst 3-4 timmar
Chokladglaze
Hacka choklad och lägg i en bunke, smält försiktigt över ett vattenbad eller i mikron.
Koka upp grädde och glukos, häll lite i taget över den smälta chokladen och blanda runt. Klicka i smöret och blanda till en slät glaze. Plasta och låt svalna ute i rumstemperatur 1 timme innan du glaserar dina bakelser.
Montering
Se till att chokladglazen är lös men inte för varm. Lägg ut alla chokladmoussepuckar på ett galler, häll över chokladglazen.
Lyft över puckarna med hjälp av en palett eller kniv, lägg dem på bottnarna och ställ in i kylen så att de hinner tina, minst 1-2 timmar. Ta ut innan servering och garnera med hallon, citronmeliss och bladguld.
Crunchy botten50 g mörk choklad 70 g rispuffar (eller dinkelpuffar 4 dl) 10 g matolja 0,5 krm havssalt. 1Chokladmousse300 g grädde 120 g mörk choklad 70 % 80 g äggula [4 st] 45 g strösocker 25 g vatten [2 msk]. 1Chokladglaze300 g grädde 60 g glykos 200 g mörk choklad 30 g osaltat smör
Jag valde att spritsa dessa härligheter med en fuskvariant på chokladmousse, väldigt smidig och väldigt lätt den enda är att den ska stå kallt riktigt länge gärna över natten annars spricker den när den vispas men den som väntar på nått gott
Med tanke på alla recept på granola och müsli jag har här på bloggen är det kanske ingen nyhet att dessa livsmedel är bland det bästa jag vet, och en stor anledning till att jag ser fram emot frukosten varje morgon
Ulrik han serverade hallonparfait till efterrätt, Micke serverade saffranspannacotta och här hemma smaskade vi på en choklad- och Bailey's pannacotta med vit chokladmousse
Rör ner chokladsmeten i grädden och rör försiktigt ihop till en jämn och fin smet. Fördela smeten i fyra glas, skålar eller dylikt och ställ in i kylen
Vispa grädden och vänd bestämt ned i en tredjedel av grädden med luftiga tag i den smälta chokladen. Vänd sedan bestämt ner grädden lite i taget med luftiga tag till en mousse
Vit mjuk chokladmousse toppad med jordgubbar och yuzu curd. Jag valde att göra den vita chokladmoussen lätt syrlig med lite kesella för att den inte skulle bli översöt
Hemmagjord müsliblandning serverad med turkisk yoghurt – smarrig frukost/kvällsmål/mellis. Ja återigen har det varit inslag på nyheterna om de üüübersockrade frukostblandningarna i affärhyllarna
Chokladmousse2 gelatinblad 200 g mjölkchoklad 300 g vispgrädde (att koka upp) [3 dl] 1 vaniljstång 75 g äggula [5 st] 85 g strösocker [1 dl] 250 g vispgrädde (att vispa upp moussen med) [2,5 dl]
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.