1 Botten200
g vit choklad 100 g smör 150 g vetemjöl (2,5 dl) 8 g vaniljsocker (1 msk) 5 g salt (1 tsk) 30 g kokos 110 g ägg (2), rumstempererade 45 g strösocker (0,5 dl)
1 Vaniljkräm60
g äggula (3) 60 g socker (0,75 dl) 25 g maizena (0,5 dl) 1 vaniljstång 250 g mjölk (2,5 dl) 20 g osaltat smör 200 g grädde, vispad
Sätt ugnen på 165 grader. Smörj en rund springform 22-24 cm i diameter, med smör på kanterna och täck bottnen med bakplåtspapper. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, kokos och salt i en bunke. Smält den vita chokladen och smöret över ett vattenbad eller försiktigt i mikron. Vispa upp äggen och strösockret fluffigt och rör ner choklad- och smörblandningen. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda noga. Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Kakan ska endast få lite lätt färg, ta ut och låt svalna helt. Vaniljkräm
Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstång och skrapa ur kärnorna och lägg det i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka ytterligare 2 minuter. Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smällt, plocka ur vaniljstången och låt svalna i kylen helt. Vispa grädde till en fin konsistens och blanda det med vaniljkrämen. Spritsa/bred på ett jämnt lager över botten och dekorera med jordgubbar, limezest, citronmeliss och jordgubbsblommor.
Det är nämligen kladdkaka i bottnen Du hittar mitt smarriga recept nedan Nästa gång ska jag prova medvit choklad, spännande Rabarber är ju bara för gott
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.