Vit chokladkaka med vaniljgrädde och jordgubbar
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 200 g vit choklad
  • 1100 g smör
  • 1150 g vetemjöl (2,5 dl)
  • 18 g vaniljsocker (1 msk)
  • 15 g salt (1 tsk)
  • 130 g kokos
  • 1110 g ägg (2), rumstempererade
  • 145 g strösocker (0,5 dl)
  • 160 g äggula (3)
  • 160 g socker (0,75 dl)
  • 125 g maizena (0,5 dl)
  • 11 vaniljstång
  • 1250 g mjölk (2,5 dl)
  • 120 g osaltat smör
  • 1200 g grädde, vispad
  • 1 färska jordgubbar
  • 1 citronmeliss
  • 1 jordgubbsblommor
  • 1 lime, zest
  • 1 Botten200 g vit choklad 100 g smör 150 g vetemjöl (2,5 dl) 8 g vaniljsocker (1 msk) 5 g salt (1 tsk) 30 g kokos 110 g ägg (2), rumstempererade 45 g strösocker (0,5 dl)
  • 1 Vaniljkräm60 g äggula (3) 60 g socker (0,75 dl) 25 g maizena (0,5 dl) 1 vaniljstång 250 g mjölk (2,5 dl) 20 g osaltat smör 200 g grädde, vispad
  • 1 Dekorera färska jordgubbar citronmeliss jordgubbsblommor lime, zestBotten
  • Sätt ugnen på 165 grader. Smörj en rund springform 22-24 cm i diameter, med smör på kanterna och täck bottnen med bakplåtspapper. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, kokos och salt i en bunke. Smält den vita chokladen och smöret över ett vattenbad eller försiktigt i mikron. Vispa upp äggen och strösockret fluffigt och rör ner choklad- och smörblandningen. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda noga. Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Kakan ska endast få lite lätt färg, ta ut och låt svalna helt. Vaniljkräm
  • Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstång och skrapa ur kärnorna och lägg det i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka ytterligare 2 minuter. Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smällt, plocka ur vaniljstången och låt svalna i kylen helt. Vispa grädde till en fin konsistens och blanda det med vaniljkrämen. Spritsa/bred på ett jämnt lager över botten och dekorera med jordgubbar, limezest, citronmeliss och jordgubbsblommor.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.