Roys studenttårta
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 7 digestivekex
  • 170 g smör
  • 120 g strösocker
  • 15 g kardemumma
  • 11 gelatinblad
  • 1250 g frysta jordgubbar
  • 145 g strösocker (0,5 dl)
  • 150 g vatten (0,5 dl)
  • 10,5 citron, saften
  • 115 g maizena
  • 120 g vatten
  • 12 gelatinblad
  • 1300 g färskost
  • 150 g grädde (0,5 dl)
  • 160 g äggula (4)
  • 125 g vatten
  • 1100 g strösocker (1 dl)
  • 1300 g lättvispad grädde (3 dl)
  • 1 färska jordgubbar
  • 1 Botten7 digestivekex 70 g smör 20 g strösocker 5 g kardemumma
  • 1 Jordgubbskräm1 gelatinblad 250 g frysta jordgubbar 45 g strösocker (0,5 dl) 50 g vatten (0,5 dl) 0,5 citron, saften 15 g maizena 20 g vatten
  • 1 Färskostmousse2 gelatinblad 300 g färskost 50 g grädde (0,5 dl) 60 g äggula (4) 25 g vatten 100 g strösocker (1 dl) 300 g lättvispad grädde (3 dl)
  • 1 Garnering färska jordgubbarBotten
  • Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull, smula kexen i en matberedare och tillsätt strösocker, kardemumma och det smälta smöret. Platta ut botten i en springform 22 cm i diameter med bakplåtspapper under och grädda på 180 grader i 10 minuter, ta ut och låt svalna. Jordgubbskräm
  • Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka ihop jordgubbar med strösocker, vatten och citronsaft. Mixa med en stavmixer och sila så att du får en slät puré. Blanda maizena och vatten i en liten skål. Koka upp allt igen och blanda i maizenablandningen och låt koka under omröring i 2-3 minuters tills du har en fin kräm. Tag upp gelatinbladet och lägg i det i krämen och blanda, låt svalna. Färskostmousse
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda färskost och 50 g grädde i en bunke. Vispa 300 g grädde lättvispad. Lägg äggulor i en bunke, koka upp strösocker och vatten i 3 minuter och slå det över äggulorna medan du vispa kraftigt tills det är fluffigt och svalt. Smält gelatinbladet försiktigt i mikron eller i en kastrull och blanda ner det i skummet. Blanda sedan i färkost och tillsist den lättvispade grädden. Fyll springformen med mousse ovanpå botten, marmorera i kräm och rör försiktigt med en sked. Ställ i kylen minst 6 timmar så att den hinner sätta sig.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.