Sommartårta med jordgubbsmousse och citronkräm
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 220 g ägg (4)
  • 1170 g strösocker (2 dl)
  • 160 g vetemjöl (1 dl)
  • 180 g potatismjöl (1 dl)
  • 15 g bakpulver (1 tsk)
  • 10,5 citron, zest
  • 1200 g citronjuice (2 dl)
  • 180 g äggula (4)
  • 1100 g vatten (1 dl)
  • 130 g maizena (0,5 dl)
  • 150 g osaltat smör
  • 1250 g jordgubbar, frysta som tinat
  • 190 g florsocker (1,5 dl)
  • 1300 g grädde (3 dl)
  • 13 gelatinblad
  • 1 flädersaft, utspädd till pensling
  • 1600 g grädde, vispad
  • 1 färska jordgubbar
  • 1 jordgubbsblommor
  • 1 Botten220 g ägg (4) 170 g strösocker (2 dl) 60 g vetemjöl (1 dl) 80 g potatismjöl (1 dl) 5 g bakpulver (1 tsk) 0,5 citron, zest
  • 1 Citronkräm200 g citronjuice (2 dl) 80 g äggula (4) 100 g vatten (1 dl) 170 g strösocker (2 dl) 30 g maizena (0,5 dl) 50 g osaltat smör
  • 1 Jordgubbsmousse250 g jordgubbar, frysta som tinat 90 g florsocker (1,5 dl) 300 g grädde (3 dl) 3 gelatinblad
  • 1 Garnering flädersaft, utspädd till pensling 600 g grädde, vispad färska jordgubbar jordgubbsblommorBotten
  • Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper i botten av en rund form cirka 22-24 cm i diameter med löstagbar kant. Sikta vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Värm på ägg och strösocker till fingervarmt i en kastrull, häll över i en bunke och vispa vitt och pösigt med en elvisp. Sikta i lite i taget av mjölblandningen i vispningen och rör om försiktigt med en slickepott till en slät smet, blanda i zest från en citron och häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 20-23 min. Gör ett stickprov. Ta ut ur ugnen och vänd botten upp och ner på ett bakplåtspapper, låt ligga kvar i formen, låt svalna. Vänd upp botten, skär försiktigt längs med sidorna för att lossa den från formen och dela botten i 3 delar. Citronkräm
  • Blanda strösocker, maizena och äggula. Häll citron och vatten i en kastrull och tillsätt de andra ingredienserna utom smör. Koka upp och låt koka ett par minuter under ständig omrörning. Det ska bli tjockt och glansigt. Blanda i smör och låt krämen svalna. Jordgubbsmousse
  • Blötlägg gelatin i rikligt kallt vatten. Mixa jordgubbar med florsocker till en slät och fin puré med en mixer, häll 1 dl i en kastrull med gelatinbladen och värm tills gelatinet smälter, häll tillbaka det med resterande puré och rör runt ordentligt. Vispa grädden fluffig och blanda i jordgubbsblandningen i flera omgångar. Montering
  • Lägg en remsa med bakplåtspapper på insidan och botten av en springform 22-24 cm i diameter. Lägg i första botten, pensla ett tunt lager med flädersaft och sprid lite av citronkrämen i mitten av botten 1-2 cm från kanten. Lägg ett jämt lager med jordgubbsmousse över hela botten. Lägg på botten 2 och upprepa. Avsluta med sista botten. Ställ in i kylen eller frysen över natten. Ta ut och stryk upp med grädde och dekorera med massor av jordgubbar. Om du haft tårtan i frysen, låt den tina i kylen ca 6 h innan servering.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.