1 Botten220
g ägg (4) 170 g strösocker (2 dl) 60 g vetemjöl (1 dl) 80 g potatismjöl (1 dl) 5 g bakpulver (1 tsk) 0,5 citron, zest
1 Citronkräm200
g citronjuice (2 dl) 80 g äggula (4) 100 g vatten (1 dl) 170 g strösocker (2 dl) 30 g maizena (0,5 dl) 50 g osaltat smör
1 Jordgubbsmousse250
g jordgubbar, frysta som tinat 90 g florsocker (1,5 dl) 300 g grädde (3 dl) 3 gelatinblad
1 Garnering
flädersaft, utspädd till pensling 600 g grädde, vispad färska jordgubbar jordgubbsblommorBotten
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper i botten av en rund form cirka 22-24 cm i diameter med löstagbar kant. Sikta vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Värm på ägg och strösocker till fingervarmt i en kastrull, häll över i en bunke och vispa vitt och pösigt med en elvisp. Sikta i lite i taget av mjölblandningen i vispningen och rör om försiktigt med en slickepott till en slät smet, blanda i zest från en citron och häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 20-23 min. Gör ett stickprov. Ta ut ur ugnen och vänd botten upp och ner på ett bakplåtspapper, låt ligga kvar i formen, låt svalna. Vänd upp botten, skär försiktigt längs med sidorna för att lossa den från formen och dela botten i 3 delar. Citronkräm
Blanda strösocker, maizena och äggula. Häll citron och vatten i en kastrull och tillsätt de andra ingredienserna utom smör. Koka upp och låt koka ett par minuter under ständig omrörning. Det ska bli tjockt och glansigt. Blanda i smör och låt krämen svalna. Jordgubbsmousse
Blötlägg gelatin i rikligt kallt vatten. Mixa jordgubbar med florsocker till en slät och fin puré med en mixer, häll 1 dl i en kastrull med gelatinbladen och värm tills gelatinet smälter, häll tillbaka det med resterande puré och rör runt ordentligt. Vispa grädden fluffig och blanda i jordgubbsblandningen i flera omgångar. Montering
Lägg en remsa med bakplåtspapper på insidan och botten av en springform 22-24 cm i diameter. Lägg i första botten, pensla ett tunt lager med flädersaft och sprid lite av citronkrämen i mitten av botten 1-2 cm från kanten. Lägg ett jämt lager med jordgubbsmousse över hela botten. Lägg på botten 2 och upprepa. Avsluta med sista botten. Ställ in i kylen eller frysen över natten. Ta ut och stryk upp med grädde och dekorera med massor av jordgubbar. Om du haft tårtan i frysen, låt den tina i kylen ca 6 h innan servering.
Koka ihop jordgubbar med strösocker, vatten och citronsaft. Smält smöret i en kastrull, smula kexen i en matberedare och tillsätt strösocker, kardemumma och det smälta smöret
Mal mandeln och blanda den med sockret. Skär sedan omedelbart loss dem från plåten. Smöra två cirklar (så stora som tårtbottnarna ska vara) på en plåt och mjöla dem
Citronkräm200 g citronsaft [2 dl] 80 g äggula [4 st] 100 g vatten [1 dl] 170 g strösocker [2 dl] 30 g majsstärkelse [0,5 dl] 50 g osaltat smör. Jordgubbsmousse250 g frysta jordgubbar, som tinat 90 g florsocker [1,5 dl] 300 g grädde [3 dl] 3 gelatinblad
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.