Vetelängder
Milda.se
Milda.se

Vetelängder

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g Milda mat & bakmargarin
  • rumstempererat
  • 1 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1-2 tsk stött kardemumma
  • 840-870 g vetemjöl
  • 100 g Milda mat & bakmargarin
  • rumstempererat
  • ¾ dl strösocker
  • 2 msk malen kanel eller
  • ½ msk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • hackad el flagad mandel eller pärlsocker

Beskrivning

    Värm mjölken till fingervarmt, 37°C.

    Smula ner jästen i en degbunke som rymmer ca 3 liter. Häll över lite av den ljumma degvätskan och rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt sedan resten av mjölken.

    Tillsätt rumstempererat matfett, salt, socker, ev kardemumma och nästan allt vetemjöl. Spara ca ½ dl till utbakningen. Arbeta samman degen för hand ca 8-10 minuter eller i hushållsassistent ca 5 minuter. Degen ska vara blank och smidig och släppa från degbunkens kanter.

    Pudra över lätt med vetemjöl och täck bunken med plastfolie. Fuktigheten stannar då kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre. Degen skall jäsa till ungefär dubbel storlek. När den är färdig efter ca 30 minuter ska den ha en torr och glansig yta.

    Sätt ugnen på 225°C.

    Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kåda den lätt. Dela sedan degen i 2 bitar och låt degbitarna vila någon minut på bakbordet, så att spänningen i degen släpper.

    Blanda ingredienserna till fyllningen och rör smeten smidig. Kavla ut varje degbit till en stor avlång kaka, ca 25 x 50 cm.

    Bred på hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan, inte för hårt.

    Dela rullarna i 2 längder och lägg dem med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper. Klipp längden i flikar och lägg dem växelvis åt höger och vänster.

    Täck över med bakduk och låt jäsa ca 25 minuter på dragfri plats.

    Pensla längderna med lätt uppvispat ägg och strö på mandel eller pärlsocker.

    Grädda längderna i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter.

    Låt längderna svalna på galler under bakduk.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.