Vetelängd med kanel & mandelmassa
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 15 dl mjölk
  • 11 dl strösocker
  • 1½ tsk salt
  • 12 tsk kardemummakärnor, malda i mortel
  • 1 cirka 14 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
  • 1150 g smör, mjukt
  • 1150 g smör
  • 12 tsk vaniljsocker
  • 12 msk malen kanel
  • 1150 g mandelmassa
  • 11 ägg
  • 14 msk pärlsocker
  • 140 g flagad mandelSmula ner jästen i en degblandare eller en bunke. Ljumma mjölken till 37 grader, häll vätskan över jästen.
  • 1 Blanda i socker, salt och kardemumma. Arbeta in mjölet och smöret lite i taget.
  • 1 Arbeta degen smidig i cirka 4-5 minuter. Sätt på plastfolie eller lägg på en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
  • 1 Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord, dela upp degen i tre bitar och forma varje bit till en rund bulle. Kavla ut till rektanglar som är cirka ½ centimeter tjocka. Bred smör på, strö över socker och kanel. Riv mandelmassan fint och strö över.
  • 1 Rulla ihop degen på längden och lägg rullen med skarven nedåt. Klipp upp snibbar med en sax cirka 1 ½ centimeter ner i degen, med 1 ½ centimeters mellanrum. Vik ut flikarna, vik varannan åt var sitt håll. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på en bakduk och jäs i ytterligare 30 minuter.
  • 1 Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  • 1 Pensla längderna med lätt uppvispat ägg och strö över pärlsocker och flagad mandel. Grädda längderna på nedersta falsen i ugnen i cirka 15-20 minuter. Låt längderna svalna på ett galler under bakduk.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.