1 FYLLNING:
250 gram (1 pkt) små tomater som cocktailtomater, plommontomater eller vildmix
1100 gram
riven Gruyère eller Appenzeller
11/2 dl
grädde
13
Digestivekex
11 msk
färsk plockad timjan eller oregano (eller 1 krm torkad) eller blanda örter som timjan, oregano och rosmarin
11/2 krm
svartpeppar
11,5 krm
saltSätt ugnen på 200 grader varmluftsugn. PAJSKAL: Skär smör i kuber. Lägg alla ingredienser till degen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en deg. Knåda inte degen. Slå in degen i lite gladplast och lägga i kylen i 20-30 minuter att vila. Kavla eller trycka ut den i formen innan bakning. Stick hål över botten av degen med en gaffel innan du gräddar den. Förgrädda pajskalet i 8-10 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna något. FYLLNING: Smula Digestivekexen och sprid ut i botten på pajskalet. Skölj tomaterna och dela dem i tre delar eller fjärdedelar. Sprid ut i botten. Salta och peppra på tomaterna. Riv ost och sprid ut den. Plocka och hacka örter som timjan eller oregano och sprid ut över osten. Häll över grädden och fördela jämnt över fyllningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Stäng av ugnen och öppna luckan på glänt och låt stå ytterligare 5 minuter. Ta ut och låt svalna något innan servering. Kan ätas både varm och kall.
Men nu blir det tomatpaj. Tomatpaj kan jag tycka låter ganska banalt, men det är faktiskt gott. Till tomatpajen serverades parmaskinka, salami, vattenmelon och getostkräm
Den här tomatpajen gör du på en ca 30min, du kan äta den ljummen med lite sallad till eller som tillbehör till kanske lite kyckling eller annat kallskuret
I går gjorde jag en riktigt smarrig Tomatpaj. Har gjort liknande paj flera gånger förut men brukar inte gå efter något speciellt recept utan improviserar utefter vad jag har hemma
Pajdeg120 g smör 1,5 dl vetemjöl 1,5 dl grahamsmjöl 2 msk vatten 1 krm salt. Fyllning350 g körsbärstomater, delade (gärna i olika färger) 100 g fetaost, smulad 1 purjolök, sköljd och fint skivad (liten) 40 g smör 50 g surdegsbröd, tärnat 50 g svarta oliver utan kärnor, hackade 1 klyfta vitlök, fint riven 3 ägg 2 dl vispgrädde salt
Lägg mjöl och bitar av smör i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt vermouth och kör tills det bildas en degboll
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.