4 12 dl buljong (skaldjurs-, fisk- eller hönsbuljong av tärning/fond + vatten) 150 - 250 g svamp (i originalet är det thailändsk halmsvamp, men champinjoner passar lika bra) 4 schalottenlökar 2 msk finhackat citrongräs 8 - 10 limeblad (kaffirlimeblad) eller rivet skal av 1 lime (8 blad motsvarar skal av 1 lime) 4 tsk finhackad stark chilifrukt 2 - 3 skivor galangal rot (alt ingefära) 400 g skalade räkor 1 dl färskpressad limejuice 4 tsk asiatisk fisksås 4 tsk sweet chilisås Lägg till i inköpslistan
Såg att jag missat lägga upp receptet till denna TomYam Goong från Linas som vi gjorde för ett tag sedan, tänkte att denna kan sitta fint någon kväll nu när snön är tillbaka big time
Koka upp buljongen och låt sjuda i ungefär 7 minuter tillsammans med svamp, galangal rot, schalottenlökar, citrongräs, kaffirlimeblad samt chilifrukt Tillsätt räkor, fisksås, limejuice, chilipasta, cocktailtomater samt kokosmjölk, låt koka i 3 minuter. 4 cocktailtomater. 200 g champinjoner 2 schalottenlökar 1,5 stjälkar citrongräs 4 kaffir limeblad/citronblad 1 chilifrukt 1 l vatten 1 tärning fiskbuljong 2-3 skivor galangalrot 500 g räkor, skalade 3 msk fisksås 3 msk limejuice 2 msk chilipasta 4 cocktailtomater 400 ml kokosmjölk olja 6-10 korianderblad
tärning eller fond (skaldjur. fisk eller höns + vatten). Koka upp buljongen och låt sjuda 5 minuter tillsammans med svamp, finhackad schalottenlök, chilifrukt, citrongräs och limeblad samt skivorna av galangarot eller ingefära. finhackade (eller rivet skal av 1 limefrukt). 2-3 skivor galangarot (eller ingefära)
Har man inte Tom Yum-buljongtärningar kan man ersätta med citron- eller limejuice samt lite chili. Det är en syrlig svampsoppa som är inspirerad av en thailändsk Tom Yum
Vallmofrö eller riven ost. Ta upp degen och dela i två lika stora delar eller till bullar. Pensla de färdigjästa bröden med ägg och strö på ost eller frö
) Det är också gott att ha bär eller skivad frukt tillsammans med krämen mellan de båda lagren. Denna tårta hade vi både på midsommarafton och på Hugos kalas
Servera grädde eller vaniljsås till. Man kan byta ut ananasen mot päron eller persikor om man så vill. Häll i gjutjärnspannan eller i en tårtform, ca 22 cm
Den använder vi för att få en asiatiska touch på en soppa eller gryta. I välsorterade matbutiker brukar det finnas en kryddpasta som heter Tom Ka, av märket Lobo
Förutom när vi lägger in sill…så här säger Wikipedia. Vare sig det nu är sill eller strömming, samma fisk eller olka arter, så är det en delikatess på många olika sätt
Dessutom passar den som tillbehör till det mesta, bland annat till födelsedagsmiddagen i lördags då vi åt halloumi- och basilikapanerad kycklingfilé och potatistårta med västerbottenost
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.