Briocher är ett franskt bröd som innehåller kopiösa mängder av smör och ägg. Det blir bäst om du använder en köksassistens eller elvispens degkrokar till denna deg
med smält matfett eller olja. Tillsätt sedan resten av degspadet, salt, sirap, brödkryddor och nästan allt mjöl, spara ca 3 dl till utbakningen. Arbeta degen smidig, ca 4 minuter i maskin eller 8 minuter för hand. 100 gr smör eller margarin. 2 liter vatten eller mjölk. 2-4 msk stötta/malda brödkryddor
Det här goda brödet är supergott att äta till kräftor med en god kryddost eller brännvinsost på och vi åt det här brödet när vi hade min mans bror med fru över på middag i söndags
Ett litet smaktips är att man kan tillsätta oliver eller soltorkade tomater i degen innan man gräddar brödet men oliverna och tomaterna måste vara fria från vätska innan de hamnar i degen, så låt dem torka en stund på papper eller en duk
Bakat eget bröd. Jag försöker baka eget bröd här hemma, men tycker faktiskt bäst om köpt rostbröd. När jag bakar bröd så blir det ofta lite grövre bröd till mannen, men eftersom han glömmer att ta upp brödet från frysen, äter han av mitt rostbröd och hans bröd ligger kvar i frysen
Blanda jäst och vatten. Rör ned resten av ingredienserna. Låt jäsa i 12 tim i rumstemeratur. Baka ut till limpor, degen är lite lös, lägg på plåtar och låt jäsa 1 tim
Dela degen i två delar, gör två limpor antingen för hand eller lägg dem i bakform som jag gjort. 4 dl lantbrödsmjöl (grovt) väljer man vanligt krävs ytterligare 1 dl
Goda att äta som den är eller med vaniljsås 5 ägg. När det vankas kalas är det perfekt att baka i långpanna, och nu när rabarbern är som spädast, tunnast och godast vore det ju dumt att inte baka en rabarberkaka till min födelsedag
Låt brödet svalna på galler och bryt det sedan i bitar. Om man vill kan man pensla brödet med smält smör medan det är varmt, för att få en glansigare yta på det
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.