Min favoritsoppa är en thailändskkycklingsoppa som heter TomKaGai. Jag har gjort tomatsoppa. Jag brukar modifiera receptet lite eftersom att jag sällan har citrongräs hemma och när jag väl köper det så är det dyrt och blir alltid över, samt lite andra småsaker som hjälper att göra det lite billigare och enklare
Visserligen har jag aldrig varit i Thailand, aldrig ätit på thai men jag har ändå gett mig på en tolkning av en av Thailands populäraste rätter - Tomkagai - en riktigt het kycklingsoppa
Jag gjorde en buljongsoppa förra veckan med smak av lime, ingefära och chili. -) Det är visserligen gott med thaimat ibland men nu har vi gått tillbaka till mjölkinnehållande kost och sonen har inte visat några tecken på magont
Tillsätt champinjoner och tomater och låt kycklingsoppan sjuda i ytterligare någon minut. Strö salladslök och koriander över soppan och servera direkt med limeklyftor
blomkål, zucchini, paprika, tomat, ris osv). En fördel är att man kan tillsätta vad man vill i soppan. Räkor, kyckling eller annat kött och även grönsaker kan man variera
Skala och skiva löken. Hacka/strimla limebladen. Koka upp kokosmjölken. Citrongräset kan läggas i hela istället och sedan tas ur när man skall äta, för de är hårda
4 citrongräs 1 röd chilifrukt 5 limeblad 100 g färsk ingefära 1 l kokosgrädde 80 g äggula 120 g strösocker salt 1-2 limefrukt 500 g mangopuré 500 g passionsfruktspuré 2 gelatinblad
Skala och skiva löken. Hacka/strimla limebladen. Koka upp kokosmjölken. Citrongräset kan läggas i hela istället och sedan tas ur när man skall äta, för de är hårda
Jag kan garantera att denna soppa botar vilken förkylning som helst. Jag har lagat den idag i beredskap för årets otäcka sommarvädret (alltså regn, blåst, och blöt kyla)
Jag kokade upp fitnessnudlar och serverade med soppan, men ris- eller äggnudlar passar lika bra. En snabb titt på ingredienslistan för Thaimat brukarräcka för att snabbt avfärda middagsplanerna, men för Tom kha gai (min absoluta favoriträtt under Thailandsvistelserna) krävdes det inget större planerande, däremot så bytte jag ut citrongräset mot citronskal – visserligen inte det minsta likt men lika gott blev det för det
rivet skal och pressad saft av ½ lime. Antal portioner 1 port 2 port 4 port 6 port 8 port Välj ½ grillad kyckling 1 morot 1 purjolök 1 msk vetemjöl 4 dl vatten 2 tärningar hönsbuljong 5 dl lätt kokosmjölk 1 tsk riven färsk ingefära ca 1 tsk sambal oelek rivet skal och pressad saft av ½ lime
Hur som haver så blev det en alla tiders god kycklingsoppa ändå, Håkan drog i mer chili i sin soppskål och Anki skvätte mer limesaft i sin - allt i vanlig ordning med andra ord
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.