Tom Kha Gai 2 port 400 g kycklinglårfilé i stora bitar
1 citrongräs
1 burk 400 ml kokosmjölk
2 dl
vatten
1 msk
kycklingfond
1 tsk
sambal oelek
1 msk
fisksås
1 msk
socker
2 msk
riven färsk ingefära
4 limeblad
½ röd snackpaprika, strimlad
1 stjälk
blekselleri, tunt skivad
10 cm
purjolök, tunt skivad
1 lime
Krossa citrongräset lätt, enklast att banka med handtaget på en kniv, och dela i 4 cm bitar.
Fräs kyckling och citrongräs lätt i en djup stekpanna.
Tillsätt kokosmjölk, vatten (skölj gärna ur kokosmjölksburken med vattnet), fond, fisksås, sambal. socker, ingefära och limeblad.
Låt soppan koka upp och sedan småputtra 10 minuter Tillsätt paprika, selleri, purjolök och pressa i limesaft efter eget tycke och smak, låt puttra ca 5 min Smaka av och servera antingen som den är eller med ris eller nudlar som tillbehör.
En tomkhagai innehåller traditionellt en hel radda med fler ingredienser. Variera gärna proteinet också, med skaldjur (tomkha thale), svamp (tomkha het), fläskkött (tomkha mu) eller tofu (tomkha taohu)
Halvera körsbärstomaterna. Lägg slutligen i tomaterna. Tomkhagai, 4 portioner. 1 ask körsbärstomater á 250 g. Tomkhagai, 4 portioner. 1 ask körsbärstomater á 250 g 1 citrongräs (endast den vita delen)
Tomkhagai var jag sugen på, så Tomkhagai skulle det bli. cocktail tomater. En snabb titt på ingredienslistan för Thaimat brukar räcka för att snabbt avfärda middagsplanerna, men för Tomkhagai (min absoluta favoriträtt under Thailandsvistelserna) krävdes det inget större planerande, däremot så bytte jag ut citrongräset mot citronskal – visserligen inte det minsta likt men lika gott blev det för det
En enkel och het soppa med kyckling. 1/2 grillad kyckling eller 2 färdiga kycklingfiléer1 morot1 purjolök1 msk vetemjöl4 dl vatten2 hönsbuljongtärningar5 dl lätt kokosmjölk1 tsk riven färsk ingefära1 tsk sambal oelekrivet skal och saft av 1/2 limeSkär kycklingen i strimlor
Jag har tidigare lagat currykyckling med en hel kyckling som blev otroligt mör och god, så den grytan hade jag i tankarna när jag nu gjorde en grytvariant av den kända thailändska soppan Tomkhagai
TomKhaGai - Thailändsk kycklingsoppa / gryta. TomKhaGai - Thailändsk kycklingsoppa / gryta. En klassisk thailändsk kycklingsoppa med massor av goda grönsaker och kryddor i
Tomkhagai. Skär vitkålen i bitar och klyfta tomaten. Tillsätt sedan broccoli och tomat och låt puttra i ytterligare 5 min tills kycklingen är klar. 1 st Tomater
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.