Låt biffarna ligga framme i rumstemperatur, helst 30 minuter före stekning. Torka biffarna noga före stekning. Häll matfett i en kall stekpanna och ställ in plattan på ett eller två steg under hägsta läget. När matfettet slutat bubbla är temperaturen lagom för stekning.
Stek biffarna 3-3½ minut på var sida. Vänd biffen när köttsaften sipprar fram på ovansidan. Stek den färdig på andra sidan. Vänd inte biffarna mer än en gång. Lägg biffarna på uppvärmt fat och täck över med aluminiumfolie så att de håller sig varma.
Lägg rotselleri- och potatistärningarna i en kastrull. Slå lättsaltat kokande vatten över så att det precis täcker tärningarna. Koka grönsakerna mjuka.
Värm mjölken. Mixa grönsakerna i matberedaren med matfettet och späd med mjölken. Smaka av med salt, peppar och muskot.
Till det åt vi stekta grönsaker, med fetaost. Låt det småkoka, och tillsätt grädden. Det blev en stekt ytterfilé istället, som fick simma i balsamicosås
Jag har nyligen upptäckt att Bong har nytt recept på buljongtärningar utan konstiga tillsatser. Spara lite av citronsaften till avsmakning om du vill ha en mild sås
Rör tills smeten tjocknar och blir grumligt vit. Om smeten stelnar och blir svår att jobba med kan man tillsätta lite vatten och värma över vattenbad för att få en rinnig smet igen
Låt det sedan reducera (koka ihop) till hälften. Häll av vattnet och tillsätt smör och het mjölk. Sätt i en köttermometer och stek köttet i ugnen tills innertemperaturen är 62. Koka i lättsaltat vatten tills de är riktigt mjuka, ca 25 minuter. 800 g ryggbiff
Chili och vitlöksstekt svamp525 g champinjon, färska och i skivor 2 msk olivolja 30 g smör 1 klyfta vitlök 2 röda chilifrukter, finhackade 1 kruka färsk persilja salt peppar. Stektryggbiff480 g ryggbiff [4 bitar à 120 g] salt peppar 3 msk olivolja 50 g smör 1 klyfta vitlök 1 kruka färsk timjan
Och så blev det lite plock till förrätt och en smaskig chokladmousse till dessert. 1 kg ryggbiff3 msk svart-, grön-, vit- och rosépeppar, krossad1 tsk salt900 g delikatesspotatis50 g ruccolasallad2 dl mandel2 klyftor vitlök2 dl västerbottenost1-2 dl olivolja12 st grön sparrissalt ochsvartpepparSätt ugnen på 120 grader. Stick in en stektermometer och stek klart i ugn till innertemperatur på 56 grader. Stek den och krydda med salt och svartpeppar 1 kg ryggbiff
Stek upp köttet (vad som helst, jag använde ryggbiff)i vitlökssmöret, salta,peppra. Stek sockerärtorna 2-3 minuter i vitlökssmöret tillsammans med köttet. Gratinera högt upp i ugnen på 200 grader grill tills osten har fått lite färg
Torka av biffarna stek dem i lite smör i ett stekjärn tills de är så genomstekta ni vill ha dem. Egentligen tycker han att ryggbiff är lite för fint kött att ha till kokt potatis… men han tyckte likväl väligt bra om middagen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.