Till denna vill jag få en riktig jul- och luciasmak med hjälp av saffran och russin. Det är så härligt att få avnjuta något både nybakat och nyttigt och som dessutom går förhållandevis snabbt och smidigt att "slänga ihop"
Skölj och strimla purjon och fänkålen. Låt detta fräsa med en kort stund. Skala och hacka löken. Fräs löken ett par minuter tills den blivit glansig och genomskinlig
Slutligen höftar jag ihop en soppa som framförallt är inspirerad av det recept jag fick på Fond i Göteborg för flera år sedan, servitören som såg att jag gillade soppan kom tillbaks med instruktioner från kocken (här snackar vi service) som bland annat bestod i att endast använda den vita delen av purjolöken och blanda ner vispad grädde innan servering
Liknande recept finns tydligen även i Marocko, medelhavsområdetoch mellanöstern. Saffran är ett livselexir som definitivt lyser upp och höjer humöret när vi som bäst behöver det under senhöst och vinter
Saffran i mat, tillsammans med fick och skaldjur, det är helt jäkla underbart det. Denna rätt passar perfekt tillsammans med grönsakspasta, bulgur eller som ren soppa - men skippa då cashewsmöret för att få den mer "rinnande"
Njut av din saffrans kaka med citron och mandlar. Något som jag tycker är riktigt gott och som jag inte vill vara utan är just saffranskaka, till fikat under advent
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.