11 kg
sötpotatis 2,5 dl matlagningsgrädde 1 kruka timjan 3 klyftor vitlök 1 gul lök 200 g getost salt peppar 100 g spenat 150 g gul- eller polkabetor 2 msk torkade tranbär 1 msk honung 1 msk vinäger 3 msk olivolja 1 citron 3 msk solrosfrön 1 förp färdigkokta linser flingsaltSätt ugnen på 200 grader. Skala sötpotatisen och skiva den tunt. Skala och skiva löken och finhacka vitlöken. Hacka timjan och bryt osten i mindre bitar. Varva sötpotatis, lök, vitlök, ost (spar lite ost till översta lagret), timjan, salt och peppar i en ugnsform. Avsluta med att hälla på grädden och strö över ost. Tillaga i ugnen i ca 45 minuter, täck med aluminiumfolie de första 30 minuterna och baka sedan tills ytan är gyllene. Skär polka- och/eller gulbetorna i tändsticksstora stavar. Koka ihop tranbär och honung med en skvätt vatten i 5 minuter i en kastrull. Blanda sedan med vinäger, olja, finrivet citronskal och 1 msk citronjuice. Häll av och skölj linserna. Blanda ihop spenat, linser och betor med dressingen. Toppa med solrosfrön och flingsalt. Servera till gratängen.
Har du bekymmer med någon annan av smakerna så kanske vi kan få föreslå ett recept på en sötpotatisgratängmed morötter och zucchini som finns i vårt sötpotatisarkiv
Avsluta med att lägga på den skivade oxfilén. Tillsammans medrödbetor och polkabetor blir det en fantastisk servering – bara det godaste av sensommaren
Toppa med tomater, sockerärtor & rödlök. Bred ut salladenpå tallrik. Lite isbergs sallad. Fyra dagar kvar sedan drar vi till London för att fira påsk, men fyra dagar & fyra nya recept
Just nu gör jag mycket salladermed rödkål i. Servera dem med vispad grädde och färska bär eller sylt. Ikväll blev det salladpå strimlad rödkål, förvällda edamamebönor (så vackert ihop), ruccolasallad och smulad fetaost
Krydda med salt och peppar. Rödbetor / Polkabetor. Ugnsrosta rotfrukterna blanda ner strimlad salladslök, hackad persilja och ringla över en god dressing
Ingredienser Portioner. 4 Vinägrett 2 schalottenlökar skal av 1 citron 2 msk färskpressad citronsaft 1 kruka persilja 5 msk olivolja salt svartpeppar Sparris och bacon 500 g grön sparris olja (till sparrisen) 350 g skivat grillbacon Till garnering 100 g parmesanost bladpersilja Lägg till i inköpslistan
Mixa äggulor och olja (du måste ha samma temperatur på äggulorna och oljan) kraftigt till en majonnäs och smaksätt med senap, vinäger, pressad vitlök, salt och peppar
Hyvla polkabetor och rädisor så tunt som möjligt på en mandolin (eller skiva dem tunt) och arrangera över grynerna tillsammans med bitar av nashipäron (med eller utan skal), pinjenötter, rucola och basilika
En syrlig sallad gjord med bla rödbetor från vår stadsodling. Lägg betorna ien kastrull med vatten. Salladen håller sig fin i kylen någon vecka och blir bara godare och godare med tiden
Mixa fetaosten ihop med yoghurten i en bunke. Istället för lingonsylt till potatisbullar och bacon gjorde jag en fruktig salladpå morot, äpple och granatäpple, som passade alldeles utmärkt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.