Pizza med skinka i långpanna
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 12,5 dl ljummet vatten
  • 16 dl vetemjöl
  • 11 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 12 msk olivolja
  • 10,5 tsk salt
  • 1 PIZZASÅS: 1 burk krossade tomater
  • 12 msk tomatpuré
  • 11 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 13 droppar tabasco
  • 11 tsk oregano
  • 11 tsk salt
  • 11 pressad vitlök
  • 1 PÅLÄGG: 1 skivad rödlök eller gul lök
  • 10,5 purjolök
  • 11 pkt cocktailtomater
  • 1300 gram kokt eller rökt skinka i skivor eller strimlor
  • 1 PIZZAOST: 4 dl grovriven pizzaost eller ost lik EmmenthalerSmula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl och olivolja. Blanda ingredienserna till en deg. Knåda ihop degen några minuter så att den släpper från degbunkens kanter. Knåda degen i maskin 10 minuter eller för hand i 15 minuter. Tillsätt saltet på slutet. Låt pizzadegen jäsa till dubbelstorlek i 30 minuter under kökshandduk. Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar. Förbered pizzapålägg du vill ha på pizzan: Skär upp och lägg på en tallrik eller bricka bredvid. Förslagsvis: skala och strimla lök samt purjolök. Skölj och dela cocktailtomater. Dela eller skär skinkan i strimlor. Förbered pizzaost. Riv ev. ost. Blanda ev. riven ost med riven parmesanost. Sätt ugnen på max under- och övervärme. Sätt in den långpanna eller plåtar du ska baka pizzan på. Lägg ut ett bakplåtspapper stort som långpannan. Knåda eller kavla ut pizzadegen på bakplåtspappret så att den är stor som långpannan. Ta ut den heta långpannan och smörj (pensla) den med olivolja i botten. Låt gärna den utkavlade pizzadegen jäsa en kvart övertäckt innan du lägger den i het långpanna eller stekpanna. Lägg bakplåtspappret med degen nedåt i långpannan och dra bort bakplåtspappret. Forma till degen i långpannan. Pensla gärna kanterna med olivolja. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut tomatsåsen. Bred ut ett lager riven ost i botten. Lägg på pizzatopping efter önskemål, jämnt fördelat över hela pizzan. Vänta med skivad mozzarella om du vill ha det. Grädda pizzan i ca 10-15 minuter. Tiden varierar i olika ugnar. Pizzan ska få färg samt vara knaprig och bakt i botten. Lägg ev. på skivad mozzarella när du har fem minuter kvar av gräddningen. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar. Ta ut pizzan och skär upp den. Smula ev. över lite oregano innan servering. Kanske finriven parmesan också. Lägg ev. på kalla toppings som några skivor lufttorkad skinka och några blad grönsallad som ruccola.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.