1 Pistagekaka30
g smör, tempererat (2 msk) 20 g socker (1,5 msk) 150 g smör 175 g strösocker (2,25 dl) 75 g pistage, finmalen (1,5 dl) 70 g vetemjöl (> 1 dl) 5 g bakpulver (1 tsk) 5 g salt (1 tsk) 170 g äggvitor (4-5)
1 Vit
chokladmousse150 g vispgrädde 150 g turkisk yoghurt 150 g vit choklad
1 Servering6
apelsiner, gärna apelsin och blodapelsin citronmeliss eller harsyraPistagekaka
Sätt ugnen på 175 grader och varmluftsfunktion. Smöra och sockra en springform (26 cm i diameter). Bryn smöret på medelhög värme. Smöret ska vara gyllene och dofta nötigt så att det ger karaktär till kakan och mjölkproteinet fastnat ordentligt i botten. Låt svalna. Blanda alla torra ingredienser och blanda med det avsvalnade smöret. Tillsätt äggvitan. Häll i smeten i springformen och baka i 20–25 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Vit chokladmousse
Vispa ihop yoghurt och nästan all grädde till lättvispad konsistens och ställ åt sidan. Smält chokladen över vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugn. Värm resterande grädde och blanda ihop med den smälta chokladen. Vänd sen ner chokladen i resterande gräddyoghurt. Vänd ihop tills allt är ordentligt blandat. Häll över avsvalnad pistagekaka och sätt i frysen i 30 minuter. Apelsinfiléer
Skär bort skal och skär ur filéer från 6 apelsiner. Häng av dem lite lätt i en sil. Ta ut tårtan ur frysen och lägg apelsinerna och citronmeliss på moussen. Låt kakan tina i cirka 10 minuter, sen är den klar att servera!
Ta fram glasen med moussen. Vitchokladmousse. Vispa ihop florsocker, äggvitaoch ättika. Rör ihop och låt vila till sockret löst sig, rör lite då och då
Ulrik han serverade hallonparfait till efterrätt, Micke serverade saffranspannacotta och här hemma smaskade vi på en choklad- och Bailey's pannacotta medvitchokladmousse
Vispa grädden och vänd bestämt ned i en tredjedel av grädden med luftiga tag i den smälta chokladen. Vänd sedan bestämt ner grädden lite i taget med luftiga tag till en mousse
Vit mjuk chokladmousse toppad med jordgubbar och yuzu curd. Jag valde att göra den vitachokladmoussen lätt syrlig med lite kesella för att den inte skulle bli översöt
Garnera tårtan med passionsfrukt och halverade kumquats. Vispa i smöret växelvis med sockret. vit. Blanda apelsinskal, pressad apelsinoch eventuell Cointreau
Vit chokladtryffel medapelsinoch saffran, lyxigt julgodis. Efter en långpromenad i skogen och korgen full med granris så har hemmet dekorerats och adventsljusstaken lyser och gör mig sällskap i köket
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.