11 kg
älgstek salt och nymalen peppar smör till stekning 1 morot 1 gul lök 0,5 purjolök 3 dl kalvbuljong 2 dl rödvin 2 lagerblad 1 kvist färsk timjan 6 enbär 5 dl vispgräddeGnid in älgsteken med rikligt med salt och peppar. Bryn den runt om i smör i en tjockbottnad järngryta. Skala moroten och löken och skär dem i grova bitar. Skölj purjolöken och skär även den i grova bitar. Lägg ner alltsammans i grytan och låt det bryna med en stund. Häll på kalvfonden och vinet och tillsätt kryddorna. Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt grytan sjuda sakta i 45–60 minuter tills älgsteken blivit mör. Prova med en sticka. Den ska släppa lätt när man drar upp den. Vänd och ös steken några gånger under tiden. Ta upp älgsteken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter. Häll grädden i grytan. Rör om och låt såsen koka ihop en stund. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen. Skär upp din stek i cirka 5 mm tunna skivor och servera med kokt potatis, syltlök, gelé på svarta vinbär, rönnbär eller portvin (eller någon annan gelé) och pressgurka.
Gnid in älgsteken med rikligt med salt och peppar. 1 kg älgstek salt och nymalen peppar smör till stekning 1 st. Låt grytan sjuda sakta i 45–60 minuter tills älgsteken blivit mör. Ta upp älgsteken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter. 1 kg älgstek
Älgstek1 kg älgstek benfri salt peppar 1 morot 1 gul lök 0,5 purjolök 3 msk tomatpuré 2 lagerblad 1 kvist timjan 6 enbär 0,5 l vatten smör, att bryna i. 1Kantarellsås sky (från älgsteken) 5 dl vispgrädde 1 l kantareller smör, att fräsa i salt peppar. 1Mandelpotatisstomp1 kg mandelpotatis 3 msk smör, rumstempererat flingsalt peppar persilja, hackad (och/eller gräslök)
Älgstek1 kg älgstek benfri salt peppar 1 morot 1 gul lök 0,5 purjolök 3 msk tomatpuré 2 lagerblad 1 kvist timjan 6 enbär 0,5 l vatten smör, att bryna i. 1Kantarellsås sky (från älgsteken) 5 dl vispgrädde 1 l kantareller smör, att fräsa i salt peppar. 1Mandelpotatisstomp1 kg mandelpotatis 3 msk smör, rumstempererat flingsalt peppar persilja, hackad (och/eller gräslök)
Skala sparrisen och skär upp i 1 centimeter långa bitar. Lämna gärna topparna oskurna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna och topparna i 2-3 minuter
Ingredienser till PerMorbergs sjömansbiff i Crock Pot. Jag älskar Per Morberg och hans recept. Idag lagade jag för första gången sjömansbiff, PerMorbergs sjömansbiff i Crock Pot
Ett recept ur PerMorbergs bok Morberg lagar husmanskost. Väldigt god. Krämig och god smak. Har aldrig haft kummin, lagerblad och paprikapulver i förut, däremot brukar jag ha i vitlök och chilisås
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.