1500 g
oskalade räkor 0.5 st purjolök 400 g torskfilé 400 g laxfilé smör 150 g sockerärtor 1 dl vitt vin 1 st finhackad schalottenlök 2 dl vatten 1 msk fiskfond 2 dl vispgrädde 1.5 dl riven parmesanost 0.5 dl pinjenötter 3 msk grovhackad dill Gremolata 1 kruka persilja 2 st vitlöksklyftor rivet skal av två citroner Ugn: 225°Skala räkorna. Strimla purjolöken. Putsa fisken och dela den i stora bitar.
1 Fräs
purjolöken blank i smör. Lägg i en eldfast form eller mindre gryta. Toppa med fisken och räkorna.
1 Ansa
sockerärtorna. Koka dem i lättsaltat vatten 1 minut. Spola av i kallt vatten.
1 Koka
vin, schalottenlök, vatten, fond och grädde i en kastrull tills såsen tjocknat. Dra från värmen och tillsätt parmesanost.
1 Häll
såsen över fisken och räkorna. Gratinera strax under ugnens mitt i 15–17 minuter eller tills sås och ost fått fin färg.
1 Rosta
pinjenötterna i en torr, het stekpanna. Toppa fisken med dem och sockerärtorna.
1 Gremolata:
Hacka persiljan. Finhacka vitlöken. Blanda persilja och vitlök med citronskal. Strö gremolatan över grytan.
Dela laxen i 4 st bitar placera dem på ett ugnsfast fat salta lätt, rör ihop rivna osten och alla övriga ingredienser till överbakningen, bred på fyllningen på laxfiléerna och baka på 200 gradader i ugn till 55 grader innertemp i laxen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.