Mönstrad rabarberpaj
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 90 g florsocker
  • 1270 g vetemjöl
  • 1180 g osaltat smör, kallt
  • 155 g ägg
  • 145 g äggula
  • 165 g strösocker
  • 120 g maizena majsstärkelse
  • 15 g grovt malen kardemumma
  • 1250 g mjölk, 3%
  • 120 g smör
  • 1150 g smör, rumstempererat
  • 1150 g rörsocker
  • 1150 g mandelmjöl
  • 11 ägg
  • 11 äggula
  • 11 nypa salt
  • 110-12 rabarberstänger
  • 130 g vaniljsocker (2 msk)
  • 1270 g ekologiskt rörsocker (3 dl)
  • 1 Mördeg90 g florsocker 270 g vetemjöl 180 g osaltat smör, kallt 55 g ägg
  • 1 Kardemummakräm45 g äggula 65 g strösocker 20 g maizena majsstärkelse 5 g grovt malen kardemumma 250 g mjölk, 3% 20 g smör
  • 1 Frangipane150 g smör, rumstempererat 150 g rörsocker 150 g mandelmjöl 1 ägg 1 äggula 1 nypa salt
  • 1 Pocherad rabarber10-12 rabarberstänger 30 g vaniljsocker (2 msk) 270 g ekologiskt rörsocker (3 dl)Mördeg
  • Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock och fodra formen (30 cm i diameter). Tryck till försiktigt med fingrarna längs kanterna och skär av överbliven deg med en skalkniv. Nagga och stoppa in pajskalet i frysen i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Blindbaka skalet i cirka 20-25 minuter. Kardemummakräm
  • Blanda äggula, socker och maizena i en bunke. Lägg kardemumman i en kastrull med mjölken. Koka upp kardemummamjölken och rör emellanåt. Häll den varma kardemummamjölken över blandningen och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelhög värme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm. Sila av krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Paddla tills den är kall. Frangipane
  • Häll smör och socker i bunke och blanda ihop med vinge. Gå i med mandelmjölet och sist med ägget och äggulan. Blanda tills smeten är helt homogen. Smaksätt med salt (eller något annat om ni vill). Fyll pajskalet med fyllningen och baka i ytterligare 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna helt och hållet. Pocherad rabarber
  • Skala och skiva rabarbern (spar skalet!) i bitar om cirka 3 cm på diagonalen. Rårör socker och rabarber och låt stå i cirka 1 timme. Värm rabarberbitarna på låg värme i cirka 2 minuter, häll av i en ny bunke och låt svalna i lagen. Häll av lagen och reducera med skalen tills den är tjock. Montering
  • Täck pajen med kardemummakräm. Lägg en stjärna av rabarber centrerat i pajformen. Lägg rabarber i gluggarna och fortsätt tills pajen är helt täckt. Avsluta med att pensla på kall rabarberlag.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.