1 Mördeg90
g florsocker 270 g vetemjöl 180 g osaltat smör, kallt 55 g ägg
1 Kardemummakräm45
g äggula 65 g strösocker 20 g maizena majsstärkelse 5 g grovt malen kardemumma 250 g mjölk, 3% 20 g smör
1 Frangipane150
g smör, rumstempererat 150 g rörsocker 150 g mandelmjöl 1 ägg 1 äggula 1 nypa salt
1 Pocherad
rabarber10-12 rabarberstänger 30 g vaniljsocker (2 msk) 270 g ekologiskt rörsocker (3 dl)Mördeg
Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock och fodra formen (30 cm i diameter). Tryck till försiktigt med fingrarna längs kanterna och skär av överbliven deg med en skalkniv. Nagga och stoppa in pajskalet i frysen i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Blindbaka skalet i cirka 20-25 minuter. Kardemummakräm
Blanda äggula, socker och maizena i en bunke. Lägg kardemumman i en kastrull med mjölken. Koka upp kardemummamjölken och rör emellanåt. Häll den varma kardemummamjölken över blandningen och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelhög värme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm. Sila av krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Paddla tills den är kall. Frangipane
Häll smör och socker i bunke och blanda ihop med vinge. Gå i med mandelmjölet och sist med ägget och äggulan. Blanda tills smeten är helt homogen. Smaksätt med salt (eller något annat om ni vill). Fyll pajskalet med fyllningen och baka i ytterligare 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna helt och hållet. Pocherad rabarber
Skala och skiva rabarbern (spar skalet!) i bitar om cirka 3 cm på diagonalen. Rårör socker och rabarber och låt stå i cirka 1 timme. Värm rabarberbitarna på låg värme i cirka 2 minuter, häll av i en ny bunke och låt svalna i lagen. Häll av lagen och reducera med skalen tills den är tjock. Montering
Täck pajen med kardemummakräm. Lägg en stjärna av rabarber centrerat i pajformen. Lägg rabarber i gluggarna och fortsätt tills pajen är helt täckt. Avsluta med att pensla på kall rabarberlag.
Jag googlade efter recept på rabarberpaj, och hittade otippat vad jag sökte på Linda Skugges blogg. Knäckig rabarberpaj6-8 portioner500 g rabarber150 g smör1/2 dl sirap1 dl grädde2 dl mjöl2,5 dl havregryn1 tsk bakpulver2 dl sockerSätt ugnen på 175 grader
Lättlagad och fantastiskt god rabarberpaj med knäckigt kolatäcke. Knäckig rabarberpaj. Lättlagad och fantastiskt god rabarberpaj med knäckigt kolatäcke
För att fira nationaldagen bjöds det på enkel men supergod fika, en riktig kaloribomb. Socker, smör, sirap och grädde…i en sagolik symfoni som smakar goda rabarber och med ett pajtäcke som smakar knäck
Ingredienser Portioner. 6 500 g rabarber 2 dl havregryn 2 dl socker 1 3/4 dl vetemjöl 1/2 tsk bakpulver 1 krm vaniljsocker 125 g smör 1/2 dl vispgrädde 1/2 dl ljus sirap smör till formen Till servering vaniljglass Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
Recept på rabarberpaj finns det närmre en miljon känns det som. En annan favorit är rabarberpaj med jordgubbar och lite vit choklad täckt av ett knäckigt täcke
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.