. Nu tyckte mamma visserligen inte att det var knäck i dom här, men det tyckte jag. Det var lite mer chokladsmak i dom i och för sig, men det var ända som en mandelmussla fylld med knäck och det var precis lika gott som det låter
. De här påminner mig om en vinterkväll för några år sedan hemma hos Emmeli i Stöde. Jag älskar ju sötsaker i alla former, men i bland blir man ju lite extra glad när kakfatet svämmar över av såna här små godingar och den gången hade jag aldrig smakat dem innan
Rör ihop rumsvarmt smör, socker och ägg. Smaksätt med bitterman-delolja. Blanda i mjöl blandat med hjorthornsalt och arbeta ihop till en ganska lös deg
Nu har jag bakat, förberett drinkingredienserna, fixat mat o tilltugg mest hela da'n, så nu är det dags för en stor kopp te innan middagsruschen sätter igång
Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl, socker, bakpulver, kardemumma och kanel gärna i matberedare. Tillsätt smöret i bitar och kör eller finfördela det med fingertopparna
Rör smör och socker poröst. Tillsätt gulorna, en i sänder under kraftig omrörning. Blanda russin, suckat, apelsinskal och hackad mandel med 1 dl av mjölet och rör ner det i smeten
Rör rumsvarmt smör, socker och vaniljsocker poröst, gärna med elvisp. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda mjöl, grovt krossade valnötter, hackade aprikoser, russin och apelsinskal, och rör ner i smeten tillsammans med apelsinsaft
Smula jästen i en bunke och häll den 37-gradiga mjölken över den, rör om tills jästen löst sig. Tillsätt sedan margarin, salt, socker, russin, ägg och vetemjölet (spara lite till utbaket)
. Snart är det jul. Just i år betyder det inte bara massor av mat och julkakor, att världens bästa bror kommer hem och att ännu en världsmysig jul hos mormor och morfar är på gång
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.