1 Hjortfärsbiffar6-8
msk ströbröd 0,25 dl kalvfond 0,25 dl viltfond 1,5 dl vispgrädde 1 msk soja japansk 1 msk konjak 2 ägg 750 g hjortfärs 2 msk gul lök, riven 1 krm svartpeppar salt 50 g smör, till stekning
1 Potatiskaka6
potatisar, stora och fasta 0,5 gul lök 1 krm svartpeppar, grovmalen 1 krm vitpeppar, mald 0,5 tsk salt 2 msk smör 2 msk olja
1 Kantarellsås0,5
gul lök 50 g kantareller 1 msk smör 1 msk kalvfond 1 msk soja japansk 2 tsk dijonsenap 0,5 dl vatten 3 dl crème fraiche 0,5 tsk salt 1 krm peppar 1 msk vinbärsgelé 2 msk spad från ättiksgurka
1 lingon
rårörda225 g lingon, frysta 1,5 dl sockerHjortfärsbiffar
Blanda ströbröd, fond, grädde, soja, konjak och ägg i en bunke. Låt blandningen stå och svälla 10 minuter. Tillsätt färsen, den rivna löken, peppar och salt och blanda till en smidig smet. Blöt händerna i vatten och forma biffar av färsen. Bryn smöret i en stekpanna och stek biffarna 3–4 minuter på varje sida på medelvärme. Sänk sedan värmen och låt dem eftersteka några minuter. Potatiskaka
Skala potatis och lök. Hacka löken eller strimla den fint. Riv potatisen grovt, lägg i ett durkslag och skölj i kallt vatten. Blanda riven potatis, lök, svartpeppar, vitpeppar och salt i en bunke. Värm en stor stekpanna och lägg i smör och olja. Fördela potatisblandningen i pannan och platta till. Stek potatisen först med lock på i 5 minuter på medelvärme, ta sedan av locket och fortsätt steka potatisen på medelvärme i 10 minuter. Potatisen ska få brun färg och få en hård skorpa så att den rivna potatisen sitter ihop. Platta till potatisen med en stekspade och lossa undertill med stekspaden. Vänd potatisen försiktigt med stekspade och tallrik, genom att vända tallriken upp och ner över potatisen och sedan vända upp och ner på pannan så potatisen hamnar på tallriken. Dra sedan över potatisen med den ostekta sidan nedåt tillbaks i pannan. Tillsätt eventuellt mer smör i pannan. Fortsätt steka i 5 minuter på medelvärme. Sätt in röstin i pannan i ugnen cirka 15 minuter på 200 grader. Kantarellsås
Skala och finhacka löken och grovhacka kantarellerna. Fräs några minuter i stekpanna tillsammans med smöret. Tillsätt kalvfond, soja, dijonsenap, vatten och crème fraiche och låt såsen sjuda 5 minuter. Smaka av med salt, peppar, gelé och ättikskurksspad. Rårörda lingon
Tina lingonen och lägg i en skål. Blanda i sockret och rör om tills de flesta bär är mosiga.
1000 g potatis 1000 g ryggbiff (av dovhjort) 2 krm svartpeppar 2 krm salt 250 g smör ca 1 dl mjölk ca 1 msk vispgrädde 500 ml bearnaisesås 25 g parmesanost, riven 500 g grön sparris 1 krm salt 1 ml citronsaft 200 g kantareller (gula) 2 msk majsstärkelse 0,5 l vispgrädde 3 msk oxfond
Blanda lingonoch socker i en skål och mosa dem med en gaffel. Ta därefter ut dem, bred på mer smör som får smälta ner i skårorna och strö över rikligt med ströbröd
Servera potatisbullarna med baconet och gärna med lite rårördalingon till. Vill du smaksätta bullarna så använd fantasin och lek med lite färska örter te
Servera med lite rårörda lingom och kanske en liten sallad. Efter att ha tillbringat tre dagar till sjöss och ätit buffér på längden och tvären är det gott med en riktig klassiker
Servera raggmunkarna med kantarellerna, bacon och Felix rårördalingon. Hetta upp en stekpanna med smör och stek raggmunkarna genomstekta och tills de fått en fin färg
Servera rårakorna med grönsaker, keso ochrårördalingon. Blanda i en bunke med ägg, salt och peppar. Skala och grovriv potatisen samt skölj och grovhacka blomkålen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.