Vilda saker och smaker

Fransk renskav

Skala och hacka löken eller vitlöken. Bryn renskaven i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta. Fräs löken och rör ner den i grytan
Per Morbergs älgstek

Per Morbergs älgstek

Gnid in älgsteken med rikligt med salt och peppar. Skala moroten och löken och skär dem i grova bitar. Skölj purjolöken och skär även den i grova bitar
Saftiga älgköttbullar med kantarellsås

Saftiga älgköttbullar med kantarellsås

Blöt händerna med kallt vatten och rulla försiktigt jämnstora köttbullar av smeten. Lägg köttbullarna i en ugnsform och kör klart dom i ugnen på 175 grader i 15-25 min (beroende på hur stora du gör dom)
Vilt i lergryta

Vilt i lergryta

Blanda puré, vinäger, enbär, vitpeppar och olja till en marinad och lägg i en plastpåse. Lägg köttet i marinaden och låt det stå kallt ett par timmar
Höstgryta

Höstgryta

grovmalen svartpeppar och bryn i smöret så det får en fin yta, lägg i svampen. Tillsätt vatten, grädden, soyan, gelén och fonden och låt
Färsbiffar med viltsmak

Färsbiffar med viltsmak

Ta upp biffarna och diska ur stekpannan. Ansa och skiva svampen. Skala och hacka löken. Fräs lök och svamp i lite matfett tills vätskan har kokat in
Rådjursgryta med calvados

Rådjursgryta med calvados

Pudra över mjölet och häll på grönsaksbuljong och calvados. Rör i crème fraiche och grönmögelost låt grytan koka en halvtimme till
Hjortfilé med rotsellericrème och spenat

Hjortfilé med rotsellericrème och spenat

4 4 enbär 1 tsk torkad timjan 1/2 tsk hel svartpeppar 500 g hjortfilé 1 tsk salt 1 msk rapsolja 1 msk smör 1/2 msk konc viltfond 2 dl vatten Rotsellericrème ca 500 g rotselleri 3/4 dl crème fraiche salt och peppar Spenat 2 påsar babyspenat (à 65 g) 1 msk olivolja 1 msk smör 1 msk färskpressad citronjuice 1/2 tsk salt Lägg till i inköpslistan
Färsbiffar av rådjur med rotfruktsmos och apelsinskysås

Färsbiffar av rådjur med rotfruktsmos och apelsinskysås

Ingredienser Portioner. 4 Färsbiffar 1 liten gul lök 1 vitlöksklyfta 400 g rådjursfärs 200 g fläskfärs 1/2 tsk finrivet apelsinskal 1 ägg 1 dl vispgrädde 2 krm citronpeppar 2 msk potatismjöl 1 tsk salt 2 msk smör Mos 600 g mandelpotatis 3 morötter 1 palsternacka 50 g smör 1 1/2 dl varm mjölk 1 krm kanel 1 1/2 tsk salt 1 1/2 krm peppar Skysås 1 1/2 dl färskpressad apelsinjuice 1 msk honung 1 dl vitt vin 1 1/2 dl vatten 1 1/2 msk konc viltfond 1 krm salt 1 tsk majsstärkelse (Maizena) 1 msk smör strimlat apelsinskal Till servering ev lättstekt salladslök Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Svenskt Smör, valfri 5
Viltgryta med betor

Viltgryta med betor

Tillsätt sedan vin, fonderna och eventuellt lite vatten så att det precis täcker kött ocgh grönsaker
Stifado

Stifado

Servera med rostade potatisklyftor ochrotsakeroch fetaost. Stöt kryddpepparkornen, nejlikorna och saltet i en mortel
Mormor Esters älggryta med porter och bär

Mormor Esters älggryta med porter och bär

Ingredienser 1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 7 portioner 8 portioner 9 portioner 10 portioner 11 portioner 12 portioner 13 portioner 14 portioner 15 portioner 16 portioner 17 portioner 18 portioner 19 portioner 20 portioner 2 st gul lök 4 st morötter 2 st palsternacka(or) 1,2 kg älgkött , skuret i grytbitar 2 msk Mat & Bak smör 2 msk rapsolja 7 dl vatten 6 msk viltfond 1 flaska(or) porter 2 tsk salt 1 krm svartpeppar 4 st lagerblad 1 msk enbär , mortlade 0,25 kruka(or) färsk timjan , 5 kvistar, plus lite till servering 2 dl vispgrädde 5 msk messmör 1 msk lingonsylt , el